Jiří Vyvadil: Trump jako štěkající pes

21.09.2017 18:39

Kim na konto Donalda Trumpa použil jakousi parafrázi našeho pořekadla: Ať šakali vyjí, karavana táhne dál…

Jiří Vyvadil: Trump jako štěkající pes
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Kdyby to nebylo tak smutné, bylo by to snad k zasmání. Ne nechci vršit další kritiku na zoufalou řeč Donalda Trumpa. Snad kromě freneticky tleskajícího izraelského premiéra Netanjahua a našeho fanatického komentátora Romana Jocha jsem žádné kladné hodnocení nezaregistroval. Jeho řeč byla řečí primitiva, humpolácká a lživá, když odsuzoval jednotlivé země k tu většímu tu menšímu zatracení (severní Korea, Venezuela, Irán, Kuba).

Ovšem nejtragičtější a zároveň nejsměšnější je, že si vůbec neuvědomuje, že dávno skončila doba, kdy záleželo na pohybu ruky amerického prezidenta a vypukaly agresivní války ke zničení těch, kteří se Americe nelíbí.

Ve světě je mnoho regionálních velmocí, Německo, Jihoafrická republika, Indie, Turecko, které leckdy a leckde jsou fakticky silný vliv a nelze je ignorovat.

Ovšem stále důležitější slovo má trojlístek geopolitických světových velmocí. Tam samozřejmě stále ještě patří USA, ale nově i Čína a po posledním pokusu Rusko zničit prostřednictví kyjevského euromajdanu a série sankcí se razantně mezi ně vyšplhalo Rusko..

Rusko například se stává stále vlivnějším, ne -li rozhodujícím hráčem na Blízkém východě a jeho přínos k obrácení agrese proti Sýrii ve prospěch legitimní vlády Bašára al Asada je něčím na způsob zázraku. Mimochodem to o sobě USA po 16 letech bojů v Afganistánu s prohlubujícím se nevítězství říkat nemůže, Čína je dne největším věřitelem USA a severní Korea bez jejího hlavní přínosu vyřešena nemůže být. A nemůže být ani opět bez Ruska.

USA se tak fakticky dostávají do izolace. Kromě již zmíněného Izraele vedeného protiiránským jestřábem Netanjahuem s vojenským řešením, tím méně chvástavě překládaným úplným zničením severní Koree nesouhlasí nikdo, kromě Putina i Si-tin chena se proti Trumpovi staví i nejsilnější žena Evropy Merkelová.

Mohou mnohé, ale rozhodně nemohou vše…

Kim na konto Donalda Trumpa použil jakousi parafrázi našeho pořekadla : Ať šakali vyjí, karavana táhne dál

Aje fakticky věrohodnější. On se na rozdíl od Trumpa nechvástá. Chce zjevně jednat s USA jako rovný s rovným, tak jak tomu bylo za Cartera či následně za Clintona… A dokud na to Trump nepřistoupí, bude posilovat své jaderné vyzbrojování a bude lítat raketa za raketou. A rozhodně, mu v tom nikdo nezabrání, zejména ne sankce, když podle veřejných zdrojů mu USA raketové palivo dodává dál (!!!).

Jak prosté.

Jiří Vyvadil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…