Jiří Vyvadil: Zimolova a Foldynova platforma je snad jedinou nadějí pro ČSSD

08.01.2018 14:41

Uprostřed mrákotného umírání po říjnovém výprasku snad konečně se ozval hlas, který dává ČSSD šanci se alespoň trochu zmátořit a sehrát úlohu středně veliké strany na našem politickém kolbišti.

Jiří Vyvadil: Zimolova a Foldynova platforma je snad jedinou nadějí pro ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Příčiny debaklu ČSSD jsou všem nezaujatým jasné. Tou základní byla téměř dvouletá výlučná snaha ČSSD, jak zlikvidovat stále posilujícího vládního partnera ANO. Bohuslav Sobotka učinil fatální rozhodnutí, že se spojil s politikem, který po mnoho let byl v očích veřejnosti absolutně nejvíce nenáviděným, tedy Miroslavem Kalouskem. Bylo až komické, jak Sobotka s Kalouskem napadali Babiše pro jeho nedůvěryhodnost a on přitom naopak po celé čtyři roky nepřetržitě dominoval v popularitě vázkumu veřejného mínění. Bebišovi bylo přitom vytýkáno to, s čím vstupoval do politiky i vlády, tedy jeho majetek, Čapí hnízdo či vlastnictví médií. Směšné.

Podobně Bohuslav Sobotka startoval proti prezidentu republiky Miloši Zemanovi, ač drtivá většina voličů ČSSD jej podporovala. Další chyba.

Třetí chyba spočívala v tom, že Sobotka v zemi, kde jen 20% voličů (na rozdíl např. od Slovenska podporuje členství v EU) neopominul EU stále chválit a když dva dny před volbami pronesl, že je třeba přijmout euro, každý si o něm mohl myslet jediné: Idiot

Zimolovci a Foldynovci chápou, že setrvání v opozici by ČSSD zcela vymazalo. Absolutně nemůže ČSSD konkurovat pravicové ODS, která bude systémově tak trochu z živnostenských pozic tepat ANO, stejně jako Pirátům, kteří zvolili anarchisticko – liberálně – levicový směr – a zdá se, že tím zaujali.

ČSSD má jedinou šanci, pozitivně a konstruktivně se podílet na Babišové vládě, která upřímně řečeno je spíše středo – levá a v mnohém navazuje na vládu předchozí.

Antibabišovců je ve Sněmovně neskutečně mnoho: ODS- Piráti -TOP 09-KDU-ČSL-STAN. Prosadit se mezi nima ČSSD věrohodně nemůže. Byla by jen trapným kavaříčkem, kterému to nikdo nehodí.

Politický systém se přirozeně mění a mění se v celé Evropě. Strany jako ČSSD zanikly už v sooučasném Maďarsku či Polsku, ač byly stranami vládními. Socialisté, ač měli v minulosti několik prezidentů či předsedů vlád utrpěli debakl i ve Francii.

Vývoj obecně směřuje kromě nacionalistických hnutí typu Národní fronta, Okamurovci hlavně k novým formacím, které kritici nálepkují jako populisty, ale které jsou ve skutečnosti úspěšnými catch – all –stranami zaměřenými neideologicky na všechny vrstvy obyvatelstva. To je příklad francouzského hnutí prezidenta Macrona „En marche“, Berlusconniho „Vzhůru Itálie“, či Babišova „ANO“

Tak jako se v Itálii uvažuje o spolupráci levicové Demokratické strany se zmíněným Berlusconniho hnutím, tak i u nás by spolupráce ANO – ČSSD – KSČM zřejmě měla velkou naději stát se úspěšnou všelidovou politickou platformou.

Zimola, Foldyna, Hašek, Škromach odvážně kousli do kyselého jablka selhání dříve rozhodující vládní strany. Tak jako ODS už na to nemá, být politickým hegemonem jako v minulosti, nemá na to ani ČSSD. Má ale na to věcně se podílet na vládě a možná pookřát v budoucnu někam k 15%.

Současná jednoznačná podpora Miloše Zemana je pak rozhodně jedině správným krokem. Nikdo z havlistů by totiž zvítězit neměl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…