Jiří Weigl: Letní beznaděj

26.07.2022 13:38 | Komentář

V dnešní Evropské unii se stalo módou, že jediná reakce na každý malér a průšvih zní „více Evropy“. Poučeno touto zkušeností i hnutí STAN, otřásající se neutuchajícími skandály a mafiánskými příběhy, se na svém právě o tomto víkendu proběhlém sjezdu pokusilo zakrýt své průšvihy a ideovou a programovou prázdnotu požadavky na rychlé přijetí eura u nás. Nic nedokazuje beznaděj a zoufalství této pseudostrany lépe.

Jiří Weigl: Letní beznaděj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Weigl

Euro v dnešní situaci bojuje o přežití. Rostoucí inflace vyžaduje růst úrokových sazeb, ty však hrozí potopit zadlužené ekonomiky, především Itálii. ECB se pokouší řešit kvadraturu kruhu a moc jí to nejde. Bláboly o tom, že s eurem by u nás byla nižší inflace, nemohou obstát. Někde v eurozóně je inflace sice nižší, ale jinde zase vyšší. Mít však v naší inflační situaci úrokové sazby kolem nuly, jako je to v eurozóně, potom bychom měli zaděláno na pěkný inflační malér. Takovou měnovou politiku praktikovali před časem v Turecku a rychle tam inflaci dostali na 70 %.

Ministryni obrany Janu Černochovou rozlítila nabídka švédského velvyslance, že by nám jeho země mohla přenechat stíhačky Grippen zdarma. Jeho nabídka jí prý nezajímá. V rozhovoru v Lidových novinách na otázku „Jste připravena si vyslechnout nabídku švédské strany?“ odpovídá „V tuto chvíli ne.“ Na švédského velvyslance dokonce v této souvislosti vytáhla vídeňskou úmluvu o diplomatických stycích, která mu prý nic takového nabízet neumožňuje.

To je velmi zvláštní postoj osoby odpovědné za nákup nových letadel pro naši armádu. Vláda chce koupit americké F-35, ale mít konkurenční nabídku na stole se přece v obchodním jednání hodí vždycky. Na švédského velvyslance by se měli zlobit Američané, ale rozhodně ne česká ministryně. Asi nás zase čeká „dobrý byznys“ na obraně.

Převzato z webových stránek Institutu Václava Klause

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…