Jiří Weigl: Už dost, pane Palato

04.03.2013 18:31

Luboš Palata ve svém čtvrtečním článku v LN „Klaus si žádný řád nezaslouží“ předvedl takovou míru zášti vůči končícímu prezidentovi, že ji nelze jenom tak přejít.

Jiří Weigl: Už dost, pane Palato
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Nečas a Jiří Weigl

Především však nelze přejít lži a manipulace, které jeho text obsahuje. Všechno, o čem píše, bylo ve skutečnosti přesně naopak.

Václav Klaus nikdy nefiguroval v absurdních pomlčkových válkách a  sporech, které v prvních dvou letech po Listopadu postavily Čechy a Slováky proti sobě a rozložily společný stát. Naopak jako ministr financí se snažil česko-slovenskou fiskální a měnovou unii udržet proti všem „vlastencům“, kteří si probouzením nacionalismu snažili získávat laciné politické  body. Nikdo jiný na naší politické scéně aktivně za společný stát nebojoval, jenom Klaus na Slovensku. I to je špatně, jenom někomu  jinému prý odebíral hlasy, podle Palaty.

Po volbách v roce 1992 nepřistoupil na prodlužování agónie Československa, které hrozilo jugoslávským scénářem. Všichni jej měli v té době před očima. Neuvěřitelný balvan dělení sátu zvládl pouze pragmatismem a vstřícností ke Slovensku. Jenom tak mohlo rozdělení proběhnout ve vzájemné shodě a legální cestou. Neuznat to a neocenit může pouze nenávistný fanatik.

Naopak v době, kdy u nás kvetla snaha se Slovákům za odtržení mstít, nasazovat jim psí hlavu a znemožňovat je ve světě, Václav Klaus vždy za Slovensko na mezinárodní scéně bojoval. Nechtěl připustit, aby zůstalo na okraji evropského vývoje, mimo integrační a bezpečnostní struktury. Chtěl, aby bylo úspěšné, a to v zájmu Slovenska i naší země. Palata mu tedy alespoň vyčte, že se dostatečně nestýkal s Mečiarem. Běda však, kdyby se s ním stýkal.

Do vnitřních slovenských záležitostí se prezident Klaus nikdy nevměšoval. Prioritou mu byly dobré vztahy, ať tam vládne pravice či levice. Vždy však Slovensko na mezinárodní scéně hájil před snahami zpochybňovat jeho územní integritu a vyvolávat národnostní napětí v regionu.

Na Slovensku toto vše všichni dobře vědí, a proto je tam prezident Klaus vnímán oprávněně jako přítel Slovenské republiky a muž, který se o česko-slovenské vztahy a jejich dnešní úroveň zasloužil tak, jako nikdo jiný od nás. Pomluvy pana Palaty na tom nic nezmění.

Jiří Weigl, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky, Lidové noviny, 4. března 2013

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: klaus.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…