Jiřina Holotová: Pro cizince byty vybudují, pro našince zdraží hypotéky

05.08.2017 20:40

Diskriminace mladé české populace začíná na Plzeňsku nabývat konkrétních obrysů. Jsi místní? Žij si jak chceš, dělej kde chceš a vyžij z čeho chceš! Jsi cizinec nebo z jiného kraje? Pojď k nám pracovat a dáme ti byt zdarma!

Jiřina Holotová: Pro cizince byty vybudují, pro našince zdraží hypotéky
Foto: Archiv Jiřiny Holotové
Popisek: Jiřina Holotová

Tak by se dala charakterizovat současná politika ČSSD prezentovaná primátorem města Plzně Zrzaveckým a hejmanem Plzeňského kraje Bernardem.

Speciální program Vítejte v Plzeňském kraji, bude mít své "vítací centrum" čili Welcome centrum. Zaměřit se chce na cizince především z Ukrajiny, Ruska (myšleny byly spíše některé státy bývalého Sovětského svazu) a dalších zemí východního bloku, ale také prý na lidi z lokalit, kde je méně práce, jako jsou severní Čechy, severní Morava a na lidi, kteří bydlí na místních ubytovnách a už práci v Plzeňském kraji mají.

Jen kampaň na tuto akci bude stát město 1,8 milionu korun a měla by se rozjet od září tohoto roku. Pánové z ČSSD mají starost o rozvoj kraje a města v souvislosti s negativním vývojem populace regionu v příštích 30 létech. Kraj zvažuje, že by využil na výstavbu a opravy bytů peníze z EFSI, čili z Evropského fondu pro strategické investice (neboli Junckerův téměř bezúročný balíček).

"Musíme něco vymyslet do budoucna", říká hejtman Bernard. "Pojďte k nám s celou rodinou, my vám zajistíme důstojné bydlení a seženeme vám práci‘“, dodává. Primátor Zrzavecký má zase strach, že stěhující se rodiny nebudou mít na to, aby si v Plzni koupili byt 3+1 na hypotéku. Tolik z informací, které jsou doposud o projektu známé (zdroje pod článkem).

Tohle je důstojná politika pro Plzeňský kraj, město Plzeň a jeho obyvatele? Pojďme to trochu rozebrat, páni konšelé!

Když už chcete čerpat peníze z EFSI na privátní trh s nájemním bydlením, neměli byste přednostně tyto byty nabídnout mladým rodinám a lidem z Plzně a Plzeňského kraje, kteří se smluvně zavážou pracovat pro české firmy a organizace, jenž se potýkají s nedostatkem pracovníků a zisk z jejich příjmů zůstává v ČR? Teprve potom by bylo možné něco dělat pro firmy a pracovníky zahraniční.

Proč nepodpoříte prioritně místní mladé lidi a nevytvoříte jim takové podmínky, aby se nebáli zakládat rodiny, měli více dětí, nezadlužovali se a neodcházeli za prací do Prahy nebo zahraničí, případně nezůstávali raději dlouho single, nebo žili u rodičů či v drahých pronájmech? Nevíte, že sami nemají dostatek financí na koupi vlastního bydlení a hypotéky, stejně jako ti, které sem zvete? Mimochodem, hypotéky zhruba od října navíc o hodně podraží a málokdo na ně dosáhne!

Proč nezainteresujete do programu místní firmy, aby raději lépe platili dělnické a jiné profese, aby se zájem pracovat u nich lidem vyplatil? Tohle vše si neuvědomujete? Stabilizovat místní populaci a tím zvýšit porodnost, by měla být jedna z hlavních cest a Váš prvořadý úkol! Opovrhujete vlastními lidmi a nestaráte se o jejich budoucnost? Pak tedy Plzeňský kraj a celá ČR už nemá nárok na žádnou budoucnost! Zlikvidovat vlastní potenciál může jen hlupák!

Stejně tak jste vy, většinou členové ČSSD a ODS, kteří jste se střídali od devadesátých let u kormidla ve vládách, na radnicích a na krajích, zlikvidovali například celý systém školství!

Zničili jste učňovské obory, zavrhli jste řemesla, zdegradovali výuku dělnických profesí ve strojírenství, stavebnictví a v jiných důležitých hospodářských odvětvích. Pojem učeň jste dovolili vnímat málem jako sprosté slovo, pojem student jste nadřadili významu a mladou generaci jste naučili chápat svět jako místo dobré pouze pro vysokoškolsky vzdělané jedince.

Obory humanitní s plytkou specifikací, jako jsou evropská studia, evropské vládnutí, blízkovýchodní studia, genderová studia, kulturní a sociání antropologie, politologie a jiná, naprosto obsahově shodná studia jste preferovali, a dodnes udělujete jednu akreditaci vysokým školám za druhou. Dokonce stavíte další fakulty humanitních studií. Chrlíte vysokoškolsky vzdělané lidi, kteří pak většinou vymýšlejí nesmyslné projekty a programy v nesmyslných neziskových a v některých státních organizacích, protože nemají nic jiného užitečného na práci. Chybí Vám zámečníci, jeřábníci, soustružníci, svářeči, zedníci, operátoři CNC, ale také zubaři, dětští lékaři, zdravotnický personál, policisté a proto velebíte technické a zdravotní odborníky z Ukrajiny, Kazachstánu, Rumunska a jiných zemí? Nechtělo by nejdříve vyvážit tuto hrubě zanedbanou a nezkoordinovanou školskou a zaměstnaneckou politiku u nás?

Straší Vás vývoj populace v příštích 30 letech v Plzeňském kraji a v ČR? Dělejte něco pro mladé lidi! Dělejte něco pro starousedlíky! Motivujte mladou generaci k rodičovství! Nedovolte, aby zdražily hypotéky na bydlení nebo podpořte novomanželské půjčky s nízkými úroky! Dávejte českým lidem příležitost pořídit si levné bydlení, výhodně si postavit dům, za smlouvu o práci dostat byt! Budujte v mladých lidech přesvědčení, že není důležité mít titul, ale důležité je být spokojený, vydělat si, nebát se o budoucnost, mít rád to, co dělám, v čem jsem potřebný a vědět, že moje práce má smysl, protože díky ní mohu zabezpečit rodinu. Postarejte se o to, aby ekonomicky aktivních lidí přibývalo přirozenou cestou. Teprve poté doplňujte a nabízejte uplatnění a bydlení cizím!

Nediskriminujte české slušné občany. Kdo myslíte, že Vám sem ze severu přijde? Šikovní lidé, co jsou schopni se uživit v místě nebo ti, řekněme mírně, problémovější? A půjdou ti lidé skutečně za prací nebo spíš za tím bytem zadarmo? Neříkám, výjimky jistě budou, stejně tak jako jsou dobří lidé z Ukrajiny a odjinud. Ale z celkového pohledu? Nezdá se Vám, že straníte cizím a na našince máte jiný metr? Pozitivní diskriminace? Tu už známe! Neměli by mít občané stejné možnosti, rovné příležitosti a podmínky pro život? Jak k tomu kdo přijde? Neskutečné, jak vy uvažujete!

Ještě jedna věc je mi záhadou. Proč máte takovou touhu zachraňovat Plzeňsko zahraničními montovnami? Proč jste dali souhlas pro další megalomanský Průmyslový park Litice o rozloze 13 hektarů a v něm prostor pro obrovské haly s třísměnným provozem a minimálně v počátku sedmi sty pracovníky, když si stěžujete na zhoršující se bezpečnostní situaci s agenturními zaměstnanci a víte, že místní lidé tato místa neobsadí? Co jsou to opět za čertoviny s investory? Že by šlo, jako většinou, jen o prachy a Vaše plná a jistá korýtka? Životní prostředí, zhoršená doprava, stížený život místních, zvýšená kriminalita, nic Vám to neříká?

Co to jsou za nové dosud příliš veřejnosti neznámé čertoviny s možnosti čerpání prostředků z EFSI, když se projekt má už od září, podle Vás, rozjet? Proč třeba tyto peníze nevyčerpáte užitečněji? Slíbili jste něco developerům, investorům? Budete jim snad i zajišťovat zaměstnance? Proč a za co? Nebo je to trénink na příchod nových unijních spoluobčanů a tohle je jen zastírací manévr, když už to celé zavání junckrovinou a welcomem (vítací metodou)?

Není původním smyslem Evropského fondu pro strategické investice a Investičního plánu pro Evropu přilákat především finance ze soukromých zdrojů do oblastí, jako je dopravní infrastruktura, rozvoj výzkumu a inovací, vzdělávání, telekomunikace či energetika, jak se dočítám? Vidíte, vzdělávání! Moderní učňovská škola v Plzni chybí! Co ji postavit a učně motivovat pěknou výplatou za praxi ve spolupráci s firmami a příslibem příspěvku na bydlení, pokud ve firmě zůstanou? Víte, že učni už nedostávají v posledních létech za odvedenou práci vůbec nic, nebo někde jen symbolickou částku? To by si dříve pan mistr svému tovaryšovi nedovolil udělat!

Vážení papaláši nejen z Města Plzně, Plzeňského kraje, Hospodářské komory, Úřadu práce a jiných institucí, tedy většinou členové ČSSD a ODS, nerozluční soukmenovci a koaličníci, i když někde na oko ve vzájemné opozici, hlavně před volbami (u nás si vždy pak jen prohodíte funkce a kanceláře). Já nevím, jak to děláte, ale asi opravdu chcete hodně naštvat české lidi a svoje spoluobčany. Možná pro nás všechny konečně dobře, alespoň Vás už v říjnu nebudou tolik volit! Snad jim to začíná pomalu docházet.

Odkazy:
http://plzen.idnes.cz/hejtman-cizinci-zamestnanost-prace-ubytovny-faf-/plzen-zpravy.aspx?c=A170606_140849_plzen-zpravy_pp
http://www.tyden.cz/rubriky/byznys/cesko/plzen-laka-nove-obyvatele-cili-na-chudsi-kraje_439232.html
http://plzensky.denik.cz/zpravy_region/liticti-jdou-do-boje-proti-montovnam-i-proti-radnici-20170216.html
https://ec.europa.eu/czech-republic/news/focus/investicni_plan_pro_evropu_cs

Psáno pro blog.idnes.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …