Josef Ježek: Nějak tomu nerozumím

16.11.2020 14:25

Jsou věci ve světě kolem mne, kterým jaksi nerozumím. Různá nařízení, příkazy, opatření, nad kterými když se zamyslím, tak mi to hlava nebere a „selský“ rozum to nechápe. Zůstává normálně „stife“ (čti štajf). Bohužel poslední dobou mám intenzívní pocit, že je těch věcí čím dál tím víc.

Josef Ježek: Nějak tomu nerozumím
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Vemte si například Českou poštu a způsob doručování dopisních zásilek. Ještě donedávna platilo, že jste přinesli dopis na poštu, omarkovali ho dopisní známkou typ A (pokud se jednalo o psaní do 50 gramů váhy) a pošta ho adresátovi, většinou druhý den, doručila. Od jistého data ovšem už tenhle způsob doručování neplatí. Jakýsi poštovní genius totiž vymyslel, že dopisnice se budou doručovat dvěma způsoby. Buďto v tzv. prioritním režimu dodání, to je druhý den, což znamená zaplatit 26 Kč (!) poštovného a obálka se označí nálepkou D+1, nebo zaplatíte „pouhých“ 19 Kč, potom ovšem bude vaše psaní doručeno až za dva dny!! Pošťáci, či spíše pošťačky, žen je totiž u České pošty většina, tak nejen musí třídit poštu podle rajonů, které obsluhují, ale ještě podle data doručení. Ty za 19 Kč dávat stranou, na ty dojde až zítra. Zítra přijde další várka, doručují se opět ty priorotní, k tomu ty od včerejška odložené a ty dnešní nepriorotní zase odložit na zítřek. Řeknu vám, ten blbec, který tohle vymyslel, je kandidát na Nobelovu cenu za hloupost, pokud by existovala.

Stejně je pro mne k nepochopení omezení úředních hodin v době koronaviru. Úřední hodiny jsou pro občany kráceny na pouhých pět hodin v úřední dny, tedy v pondělí a středu. Takže, místo aby se hodiny prodloužily a lidé se na úřadech nemuseli hromadit, tak je minimalizujeme. A výsledek? Všichni stojí frontu, aby za těch pět hodin stihli to, co dříve mohli zařídit od 8 do 17 hodin. A nejlépe venku, na chodníku, ať prší, mrzne nebo leje. Vidíte v tom jakousi logiku? Já tedy ne. 

Obdobné je to i se zákazem nedělního prodeje, kdy zákazníci, kteří měli dříve na nákup sobotu a neděli, se nahrnou do marketů o sobotě, takže je tam hlava na hlavě. O nějakých dvoumetrových rozestupech si můžete nechat jenom zdát. A kovid-19 skáče z regálu na regál.

Takhle bych mohl pokračovat ještě dlouho. Normální zdravý rozum dostává na zadek a my s ním. Někdy mám pocit, že všemocný stát si na nás zkouší, co všechno ještě vydržíme. A jak je vidět, vydržíme dost. 

Tak ať tyhle blbosti brzy pominou. Přeji Vám dny bez virů a státní buzerace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla