Josef Liška: „Aleppo je osvobozeno!“ – to byla v předvánočních dnech dlouho očekávaná zpráva

28.12.2016 8:46

Po čtyřech letech okupace města Aleppo, druhého největšího v Sýrii, zde skončilo jedno z válečných dobrodružství fanatických ozbrojenců Islámského státu, cizích žoldáků a „umírněných“ vládních oponentů usilujících o svržení prezidenta Bašara Asada.

Josef Liška: „Aleppo je osvobozeno!“ –  to byla v předvánočních dnech dlouho očekávaná zpráva
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Aleppo

Soustředěnou ofenzivou syrských armádních jednotek společně s účinnou leteckou podporou Ruska skončilo období brutálního svévolného násilí a tisíců životních obětí civilního obyvatelstva. Bojující teroristé v řadách protivládní opozice, cizí žoldnéři a skupiny náboženských fanatiků z odnože Al Kaidá byly ve východní oblasti Aleppo postupně izolovány a pevně obklíčeny. Přesto i v této situaci se dopouštěli dalších zločinů, docházelo k dalším nesmyslným ztrátám na životech nevinného civilního obyvatelstva. Podle svědeckých sdělení obyvatel z míst pouličních bojů – bandité bez morálních zábran stříleli i na sanitní vozy a zdravotnický perzonál poskytující první pomoc a odsun raněných.

Aby se zamezilo dalším ztrátám na životech prezident Bašar Asad již opakovaně vyhlásil amnestii a volný odchod pro ty, kteří odloží zbraně.

Současně byly při politických jednáních Ruska, Turecka a Iránu dohodnuty podmínky pro odchod všech po zanechání zbraní, vojenské techniky a výzbroje na určených místech.

Z obklíčení se pak průchozím kontrolním koridorem dostalo asi pět tisíc již odzbrojených rebelů a tento počet ještě navýšili až na trojnásobek jejich rodinní příslušníci. V souladu s amnestií prezidenta tisíce teroristů z protivládních jednotek odložilo zbraně a vrátilo se k civilnímu životu. Nemalý počet přešel od povstalců na vládní stranu do syrské armády.

Podle sdělení seriózního diplomatického zdroje rebelové na některých místech při odchodu zapálili ubytovací a skladové prostory.

Předchozí propaganda prozápadních médií s poukazováním na nelidské podmínky v jakých jsou drženi v obklíčení se opět ukázala jako lživá polopravda. Pravdou je, že strádáním v ponížení a útlaku, bez dodávky vody, elektřiny, potravin a potřebných léků trpěli původní obyvatelé města. Povstalci a teroristé byli dobře zabezpečeni.

Syrským vládním jednotkám se při obsazování prostoru podařilo v zachovaných původních skladech povstalců zachránit tuny zdravotnického materiálu a léků i veliké zásoby potravin.

Ve výzbrojních skladech byly nalezeny tuny pěchotní munice, raketové výzbroje a různých zbraní včetně mnoha druhů bojové techniky. Bylo zjištěno a potvrzeno, že převážnou většinu ze zbraňového vybavení protivládních jednotek zakoupily Spojené státy americké v Bulharsku, aby je následně poskytly jako podporu „umírněným“ rebelům „protiasadovské opozice“ bojujících samozřejmě za zájmy svých bohatých mecenášů ze zámoří.

Často slyšíme otázku jestli bylo spravedlivé nechat volně odejít teroristy a zločince, kteří mají na svědomí tolik lidských životů, nevinných obětí nehledě na rozsáhlou devastaci tradičních průmyslových aglomerací, městské výstavby a infrastruktury.

Odpověď přítele diplomata se zdá být logická : „Politické dohody jednajících bývají často pro mnohé lidi na prvý pohled nepochopitelné, ale vycházejí z kompromisů. Budoucnost pak časem ukáže výhody a nevýhody přijatých řešení. V případě amnestie rebelujícím povstalcům a jejich rychlý odchod z města bylo přijato dominantní, humánní stanovisko s cílem – omezit další strádání a oběti obyvatel města a především ukončit nesmyslné ztráty životů nevinných lidí. Jen čas ukáže, jak a jakým způsobem budou potrestáni všichni, kteří si spravedlivý trest zaslouží.“

Vlastenecké sdružení antifašistů v České republice, Zemský výbor na Moravě a ve Slezsku odeslalo k významné události – osvobození Aleppo – prostřednictvím přátel ze Syrské ambasády v Praze otevřený dopis prezidentu Syrské arabské republiky Bašaru Asadovi s přáním dalších úspěchů při obnovení jednoty lidu v tradičním sekulárním uspořádání státního společenství, zachování celistvosti a samostatnosti Sýrie.

Prezidentu
Syrské arabské republiky
Damašek
Sýrie

Česká republika, Prostějov, 22.prosince 2016

Vážený pane prezidente,

jako mnohé jiné kulturní národy ve světě, také v České republice pozorně sledujeme dlouhodobý průběh dramatických válečných událostí ve vaší zemi.

Syrie – kolébka vyspělé tisícileté kultury s tradičním sekulárním uspořádáním společnosti je donucena bránit svou nezávislost, jednotu a celistvost v boji proti vyzbrojeným jednotkám cizích žoldáků, hordám banditů a náboženských fanatiků.

V posledních několika letech vnímáme s oprávněnými obavami, ale také se solidární nadějí osud a strádání těžce zkoušených obyvatel Aleppa.

V těchto dnech skončila vláda zahraničních žoldáků a lidé dobré vůle na celém světě přijali s upřímnou radostí zprávu o tom, že syrské armádní jednotky s účinnou podporou Ruska osvobodily město Aleppo a ukončily tak strádání obyvatelstva v celé rozsáhlé oblasti.

Prosíme Vás, vážený pane prezidente, předejte naše poděkování i blahopřání všem, kteří se podíleli svou statečností a hrdinstvím na plnění tohoto významného a nesmírně obtížného úkolu.

Jsme přesvědčeni, že syrská armáda a jejich ruští spojenci si zaslouží ocenění. Naše Vlastenecké sdružení antifašistů v České republice má na základě historických zkušeností o úloze národů Sovětského svazu ve vítězném boji proti německému fašismu v průběhu II. světové války. Rusko je následníkem. S plnou zodpovědností převzalo povinnost hájit ideje humanismu a míru i když porazit terorismus je v bytostném zájmu celé Evropy.

Světová veřejnost již nepodléhá Západem řízené demagogické rusofóbii a stále je víc jasnější, kdo je původcem válečných konfliktů a skutečným agresorem.

Blahopřejeme všemu lidu Sýrie k současně dosaženému dílčímu, ale velmi významnému vítězství nad zločinnými zaprodanci, kteří se přihlásili do služby jako loutky v rukou válečných dobrodruhů ze Spojených států amerických.

Vážený pane prezidente, jsme hluboce přesvědčeni, že právě a jen pod Vaším vedením má před sebou Sýrie opět mírovou budoucnost. V následujícím roce 2017 Vám přejeme všechno dobré a pevné zdraví.

S pozdravem

za Vlastenecké sdružení antifašistů na Moravě a ve Slezsku
RNDr. Josef Liška, předseda

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…