Josef Provazník: Zásadní odhalení staromácké šarády

01.11.2016 11:16

Kdo by před pár dny řekl, že příjezd marxisty dalajlámy, který kdysi považoval za svého druhého otce masového vraha Mao Ce-tunga, může spustit téměř druhou sametovou revoluci. V našich luzích a hájích je však možné téměř všechno.

Josef Provazník: Zásadní odhalení staromácké šarády
Foto: Vít Hassan
Popisek: Na alternativní oslavu státního svátku přišly na Staroměstské náměstí tisíce lidí

Nehodlám spekulovat nad tím, jak to bylo s dohodou mezi Zemanem a Hermanem ohledně jeho strýce Bradyho, ale faktem zůstává, že mediálně-kulturní fronta z této kauzy udělala neskutečný tyjátr.

Tohle už Kraus dost přepálil

Dalajláma, strýček Brady a nakonec televize Prima. Tzv. "osobnosti" (a jejich příznivci) v médiích nevěděly doslova, kam skočit. Nejprve naservírovali důvěřivým konzumentům tklivý příběh o boji DOBRA (starý pán Brady, který přežil koncentrák) a ZLA (sprostý hulvát Zeman, který přežil leda tak několik svých opic). Jiří Brady byl doslova na roztrhání a stal se doslova přes noc symbolem odboje proti prezidentu Zemanovi. Kdo z mocných si nepotřásl v minulých dnech ruku s Bradym, jakoby neexistoval.

Pan Brady tak bude zpátky do Kanady odjíždět se sakem plným všemožných vyznamenání, jejichž počet mu bude závidět leckterý ruský válečný veterán. Kus starého pána si chtěl pro sebe urvat také protřelý agitátor Jan Kraus a pozval si jej do své show. Prima však pořad z technických důvodů neuvedla a představitelé pravdy a lásky spustili další kanonádu. Nejenom oni, ale i někteří politici z ODS ihned obvinili soukromou televizi z cenzury. Jako by něco takového v případě jejího statutu vůbec bylo možné.

Nesestříhaná verze pořadu však proběhla na YouTube a i sebevětší příznivce Krause musel vidět, že si ze své show udělal obyčejnou politickou agitku a hodinku nenávisti vůči Zemanovi. Nebyl v tom ale samozřejmě sám. Co by to bylo za kumštýře, aby se nepozval k hodovní tabuli své přátele. Jistěže tam byli všichni, kdo „něco znamenejí“. Nechyběla bývalá komunistka Jiřina Šiklová, spacákový král Jan Ruml ani notorický petičník Michael Kocáb atd. Ba i novinář a exhavlista Macháček, který se nechal koupit Babišem za pár stříbrných.  Člověk vůbec nemusí být fanouškem Zemana, aby se u toho za účastníky té trapnosti styděl....

Hlavním terčem přítomných umělců byl přirozeně zlý a ošklivý Zeman. Nicméně herečka Bára Štěpánová na chvíli vyjela ze scénáře a pomlouvala panko Babiše. A tak tým Jana Krause nelenil a pro jistotu tuto pasáž vystříhal. Pořádek musí být, soudruzi, dneska jdeme na Zeman tak v tom nedělejte guláš. Pan Babiše to tady chce přece dát do pořádku, tak mu nebudeme házet klacky pod nohy, že?  Kluci a holky od fochu si udělali príma večer a věřím, že nenávist vůči Zemanovi může působit jako ideální tmelicí matroš.

Nácvik na další revoluci?

Ale to samozřejmě není zdaleka vše. "Pokrokové" politici a umělci museli veřejně deklarovat, že na slavnostní večer u příležitosti výročí založení Československa na Hrad prostě nepůjdou. Protože jsou zásadoví a protože na světě není nic horšího než ten (pravda) jinak dost lokajský a zbytečný dopis adresovaný Číně. My Češi, potomci Žižky a Husa, se před žlutými hordami hrbit nebudeme (kde byli ti vlastenci, když si z nás EU udělala díky Lisabonské smlouvě své vazaly?). V tomto smyslu autor těchto řádek chápe nesouhlas s dopisem, ale následné hysterické reakce jsou jen důkazem, že šlo jen o záminkum, jak prezidentovi nasadit psí hlavu.

Na Staroměstském náměstí tak 28. října proběhla za účasti politiků ze STAN, KDU-ČSL a ODS (chudák Mirka Němcová se v tom dost plácá a její vystoupení odmítlo i mnoho stranických kolegů, protože ODS v tomto příběhu skutečně hraje jen druhé housle) a k tomu samozřejmě mnoho dalších desítek tzv. „osobnosti“. Nechyběl Pithart, „asipříštíprezident“ Horáček, Kocáb a mnozí další. Kdyby tam mezi ně přišel Zeman, myslím, že by jej na místě roztrhali jako vzteklí psi.

Mnoho účastníků onoho dýchánku si patrně spletlo datum a považovalo jej za jakousi přípravu ke druhé sametové revoluci. Pro pobavení přikládám print screen z diskuze na Facebooku ČT, ale myslím, že takových lidí je mnohem víc. Oheň pod kotlem na svém Facebooku přitápí také prezidentský kandidát Michael Horáček, který si patrně na svůj úspěch vsadil dost peněz a tak se nezastaví před ničím. Ani před výzvami k další revoluci. Jeho agentura KudyKam si navíc za organizaci večírku na Staromáku naúčtovala 300 000 Kč. Ano, umělci jsou sice srdcaři a za demokracii a svobodu by položili svůj život, ale za vystoupení si zaplatit nechali.

Pozadu však nesmí zůstat ani oblíbení seriáloví herci. Vojtěch Dyk a Jiří Bartoška ve svém procítěném vystoupení nenechali jedno oko suché. Zkušený kozák Bartoška podepisoval v roce 1977 Antichartu, v roce 1989 „dělal“ sametovou revoluci a nyní si chtěl patrně zavzpomínat na bujaré časy před 27 lety. Vojtěch Dyk zase zastupuje generaci mladíků, kterým se vzhledem k datu narození nepoštěstilo se sametu účastnit. Fanynky musely hýkat blahem. Snad i Jan Rejžek a Vladimír Just byli tentokrát méně kritičtí.

Nálada je mezi mnohými umělci jistě euforická, ale některé jiné nejspíš sžírá špatné svědomí. Jako první se ozval Janek Ledecký, který nechal svoji procítěnou sebekritikou vzpomenout na veřejné sypání si popelu na hlavu v podání komunistických aparátčýků v 50. letech minulého století. Doznal se 26. října v podvečer na svém Facebooku, že v lednu hrál na plese prezidenta na Pražském Hradě a nyní to „nepovažuje vzhledem k vývoji událostí za příliš šťastné“. Jako své vykoupení nabídl, že honorář pošle na charitu.

Reakce jeho příznivců patrně předčila Ledeckého očekávání a ti jeho rozhodnutí přijali s nevýslovným nadšením. Komenty typu „borec, frajer, palec nahoru“ mluví asi za vše. Nevím, co pana Ledeckého vedlo k takové trapnosti. Obával se snad, že to na něj vytáhne někdo z jeho kolegů? Nebo, že snad o tom napíšou šťouraví novináři a on už si ani nevrzne? Těžko říci, každopádně se mu to asi samotnému přišlo později hloupé a svůj status smazal či přesunul do „soukromých“. Ale já (a mnozí jiní) jsem jej prozíravě předem zarchivoval pomocí print screen. Takže, bohužel...

Mnozí mojí drazí spoluobčané se diví, proč taková averze vůči uvědomělým umělcům. Vždyť oni přece mají pravdu, jak napsala na facebookovém profilu La Fabrika např. jistá paní Kovaříková v diskuzním vlákně pod video výzvou Dyka a Bartošky. Proč se tedy já osobně náhlému vzplanutí emocí mezi umělci vysmívám? Protože pohoršení umělců je pokrytecké a selektivní. Ačkoli si herci, zpěváci a jejich kolegové hrají na elitu, nejsou bohužel vzhledem ke své nízké politické gramotnosti dohlédnout ani za nejbližší roh.

Docenta Chocholouška na vás

Kde byli umělci, když vláda schvalovala EET? Kde byli umělci, když vláda nevratně zasáhla do soukromého podnikání a zakázala prodej o svátcích? Kde byli umělci, když si ministr financí Babiš koupil média a dopustil se tak nejfatálnějšího střetu zájmů v porevoluční době? Kde byli umělci, když chtěla vláda plošně zakázat kouřen v restauračních zařízeních? Kde byli umělci, když Evropská komise nařídila České republice přerozdělovací kvóty?

Nikde. Mlčeli. Z podřimování je vzbudil až servilní „dopis čtyř“, který je sice hloupý, ale na život občanů České republiky nemá vůbec žádný vliv a nikdy mít nebude. Já osobně jsem Zemanovi ve 2. kole prezidentských voleb hlas nedal a zůstal jsem raději doma. Nicméně na rozdíl od tzv. „osobností“ respektuji vůli lidu. Zeman byl zvolen demokratickou volbou a pánové Kocáb, Halík, Koller, Pithart, Horáček a spol. by se s tím konečně měli smířit. Svými neustálými peticemi, výzvami a morálními apely jen zesměšňují sami sebe i své naivní příznivce.

Pokud někdo naprosto opomíjí kroky bývalého STBáka Babiše a považuje za největší hrozbu pro naši demokracii a svobodu stárnoucího bonmotéra Zemana, který se patrně za rok stáhne navždy na Vysočinu, měl by se nechat vyšetřit u docenta Chocholouška. Sice se navenek směji, ale uvnitř mi moc do smíchu není. Umělci a jejich příznivci jen sehrávají roli užitečných idiotů Andreji Babišovi, za což jim z celého svého srdce mockrát děkuji...

Vyšlo na eportal.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.