Josef Reiman: Kdo dal české televizi právo soudit?

02.07.2013 10:11

Poslední dny nám představují českou televizi jako soudce a hodnotitele nominantů na místa ve vládě, kterou sestavuje Jiří Rusnok. S údivem pozorujeme snahu komentátorů veřejnoprávní televize nejen zpovídat budoucí ministry a klást jim sugestivní otázky, ale dokonce je s nevídanou drzostí a arogancí zrazovat od přijetí vládní funkce a dehonestovat jejich snahy pracovat pro občany České republiky. Jejich dialogy připomínají výslechy a mentorování soudců. Je jisté, kam směřují jejich snahy.

Josef Reiman: Kdo dal české televizi právo soudit?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

Parta odstupujících ministrů a jejich přisluhovačů v parlamentu za poslední dny pozapomněla na důvody, proč je jejich vláda v demisi. Korupční skandály jsou zapomenuty a před námi stojí panna orleánská Němcová s tím nejčistším morálním štítem a stojedničkou v průvodu svých rytířů bez bázně a hany. Kuba, Pospíšil, Kalousek, Schwarzenberg a další představitelé s puncem morální „čistoty“ reprezentované expremierem Nečasem jsou v situaci, ve které používají televizní komentátory jako mluvčí průzračnosti jejich politiky. Jsou snad tak chudí duchem, že ji nedokážou obhájit sami? Po vzoru bratříků se chystají na spanilé jízdy po vlasti, aby osobně blbnuli hlavu lidem. Je zajímavé, že je to zatím od poslední volební kampaně nenapadlo. Na mínění lidí kašlali a produkovali výhradně svou často nepochopitelnou kabinetní politiku.

Páni mluvčí hodnotí, soudí, dehonestují a dělají vše, jen neposkytují veřejnosti vyvážené informace. Jejich modře zatemněná mysl naplněná zlobou k probíhajícím změnám a zlostí vůči všemu, co odporuje myšlenkám lumpů, kteří zle posloužili naší vlasti a snaží se udržet u koryt za každou cenu. Že by sdíleli jejich strach?

Jsme svědky hysterické kampaně, která v naší vlasti nemá obdoby.

Komentátoři se proměnili v hlásné trouby svých chlebodárců a bijí  kandidáty na vládní posty a jejich potencionální příznivce hlava nehlava.

Jsme svědky nenávistné kampaně ve stylu chcípající kobyly, která kolem sebe kope nohama. Jak jinak si vysvětlit arogantní chování pouhých zaměstnanců televize, komentátorů, kteří se náhle proměnili v anděly pomsty s ohnivou ratolestí. Dámy Drtinová, Písařovicová, Kroužková a pánové Takáč a Klepetko mění televizní studio v bitevní pole se snahou srazit hlavy všem, kteří mají jiný názor než Kalouskova kamarila. Od pozvaných hostů se očekává přitakávání a názory, které jsou v konsekvenci s názory jmenovaných, pohříchu zřejmě i vedení televize. Komerční televize mají na odlišnou filozofii nárok i finance. Ostatně jsou vlastněny soukromou osobou a mají samozřejmě právo na svůj, byť odlišný názor.

Sledujeme nevídané verbální výrony dehonestující vše co by mohlo změnit navyklé, často nehorázné normy vládnutí. Vše co je možné použít proti vznikající vládě je vítáno. Inu účel světí prostředky. Pamatujte, že lidé tuto vládu ani parlament už nechtějí a těžko na tom cokoliv změníte. Věřím, že se budete muset smířit s porážkou. A je to tak dobře.  Jsem přesvědčen o tom, že také investigativní novinář by měli brát ohled na věk a zkušenosti a společenskou vážnost hosta. Zdvořilosti není nikdy dost a tak by trochu slušnosti neškodilo zvlášť proto,že ve vztahu k vládnoucím dobrákům je možno sledovat nejen přízeň, ale téměř servilnost.

V závěru si dovolím malou invektivu. Všichni mluvčí by si měli uvědomit že tato republika nepatří ani prezidentu Zemanovi, ani koaliční garnituře, ale lidu této země. Nedává právo nikomu, ani novinářům urážet její duchovní elity. Vraťme se tedy k dialogům se slušností a úctou ke straně, která v dobré víře přijala účast se snahou vypovědět vše k dobru naší vlasti.

Josef Reiman

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Reiman

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

10:14 Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

O směřování univerzit rozhodují pouze zaměstnanci a studenti v akademických senátech, nikoliv správn…