Kamil Kresta: Kdo jsou vítězové a poražení kyperské krize

03.04.2013 20:52

Ve čtvrtek před Velikonocemi se poprvé po skoro dvou týdnech otevřely kyperské banky.

Kamil Kresta: Kdo jsou vítězové a poražení kyperské krize
Foto: hns
Popisek: Vydrží evropská měna?

Zavřené byly kvůli obavám z hromadného výběru peněz nebo jejich masivního převádění do zahraničí. I po tomto datu však na ostrově panují přísná opatření mající za úkol zamezit přelévání kapitálu do zahraničí. Občané si mohou v hotovosti vybrat pouze 300 eur denně a zemi nemohou opustit s větší částkou jak 3000 eur v hotovosti. Kreditní kartou jde na Kypru platit neomezeně, v zahraničí však platí pro kyperské kreditky měsíční limit 5000 eur. Kypr tak v této krizové situaci výrazně omezil jeden ze základních pilířů Evropské unie: svobodu volného pohybu kapitálu. V důsledku tak dochází ke znehodnocení kyperské měny a nasměrování Kypru ven z eurozóny.  Jak poznamenal ekonom Tyler Cowen: „Kypr takto opouští euro, ale udržuje to slovo "euro", aby si zachránil tvář. Jaká teď asi bude cena jednoho eura v kyperské bance a v německé bance?“

„Vítězem kyperské krize jsou tak ti, kteří svou hotovost diverzifikovali a nesázeli na jednu kartu finanční hotovosti na bankovních vkladech. Cena zlata sice v současné době nereaguje na zprávy z Kypru tak výrazným růstem, jako v minulých obdobích, přesto v prvních dnech po uzavření bank poskočila nad hranici 1600 USD za unci. Obyvatelům Kypru po zavedení tvrdé kapitálové kontroly zlato (pokud do něj investovali) zachránilo část životních úspor. Vláda na něj jednoduše nedosáhla,“ říká Kamil Kresta, manažer ČM AURUM, investičního portálu České mincovny.

Kamil Kresta
Manažer ČM AURUM (Česká mincovna)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

12:26 Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

Denní glosa Jana Žambocha