Kamila Hejlíková: Migrace přes Středozemní moře

23.04.2015 17:01

V současné době se v Evropě rozvinula živá diskuse o migraci lidí z Libye přes Středozemní moře na italské pobřeží, a to zejména v důsledku toho, že od ledna 2015 daleko více lidí používá tuto trasu k dosažení tvz. „Babylonu”, země snů většiny migrantů.

Kamila Hejlíková: Migrace přes Středozemní moře
Foto: Archiv
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) uvádí, že od ledna 2015 zemřelo na cestě ze severní Afriky do Evropy již 1727 migrantů, ve srovnání s pouze 56 úmrtími ve stejném období loňského roku. IOM se obává, že celkový počet 3279 úmrtí z roku 2014 překoná letošní rok během několika týdnů. IOM také na základě současných údajů varovala, že počet úmrtí migrantů ve Středozemním moři by mohl v letošním roce dosáhnout až 30 000. A tato čísla jsou vskutku alarmující!

Chci se pokusit přiblížit motivy lidí, kteří opustili své domovy a riskují životy na ilegální cestě do Evropy. Měla jsem příležitost mluvit s člověkem, který tuto cestu absolvoval. Pro účely článku mu budeme říkat Adam. Narodil se v roce 1990 v Asmaře, v hlavním městě Eritreje. Když mu bylo asi 15 let, absolvoval vojenskou školu, jako každé dítě v Eritreji. To byl jeho hlavní důvod k odchodu ze země. V Eritreji je jedna z nejhorších diktatur na světě a země bývá označována za „Severní Koreu Afriky“. V eritrejských věznicích je asi 5 000-10 000 politických vězňů a svoboda pohybu, jak uvnitř, tak vně země, je silně omezena. Eritrejci mladší 50 let nesmějí cestovat do zahraničí, nicméně tisíce lidí riskují každý rok své životy na útěku z útlaku ve své zemi.

Adam je jeden z těch šťastných lidí, kteří přežili nebezpečnou cestu do Evropy přes Středozemní moře. Opustil Eritreu v roce 2007-2008 a v roce 2013 byl přijat jako uprchlík ve Švédsku, kde v současné době žije. Na cestě do vysněné Evropy strávil 6-7 let ve strachu, nebezpečí a bez zaměstnání. Musel zaplatit kolem jednoho tisíce dolarů překupníkům s lidmi, kteří ho doprovázeli na cestě přes hranice jednotlivých států. Vyprávěl mi, že překupníci znásilňují, bijí, mučí nebo unáší migranty, pokud nemají dostatečné množství peněz na zaplacení. Mnoho lidí tak zůstává u překupníků jako vězni po mnoho let, dokud nemají dost peněz na zaplacení.

Nicméně nejvíce nebezpečný zážitek čeká na migranty od libyjského po italské pobřeží. V nočních hodinách lodě s asi 250 migranty na palubě plují z libyjského pobřeží na jih Itálie. Minulý měsíc více než 300 migrantů zahynulo během této plavby a v prvních dvou měsících nového roku více než 7800 migrantů přistálo na italském pobřeží. Cesta skrz Středozemní moře trvá obvykle 36 hodin, Adamův člun byl ale zhruba po 16 hodinách spatřen italskou námořní policií. Na Adamově lodi nepřežilo plavbu 22 lidí. Adam se mi svěřil, že cesta přes Středozemní moře byla velmi nebezpečná a modlil se k Bohu, aby přežil. Do Švédska dorazil v září 2013. V současné době studuje švédský jazyk a rád by v budoucnu studoval softwarové inženýrství.

Dnes státní představitelé především Itálie, ale i dalších států, žádají o systematičtější a organizovanější uchopení této situace. Švédská kancelář pro migrační záležitosti ve Stockholmu zdůraznila naléhavost situace: „Musíme dát lidem šanci dostat se do Evropy. V opačném případě budou hledat jiné způsoby, jak se do Evropy dostat, a tím přispíváme k tomu, že jsou lidé nuceni riskovat své životy v touze po lepším a často pouze po normálním životě.“

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

zabavení majetku

Dobrý den, já bych byl s tím zabavováním majetku opatrný. Jednak to ve mě neevokuje nic dobrého. Také si nemyslím, že všichni Rusové můžou za politiku jednoho šílence. Sice si ho zvolili, ale ne všichni a asi ani ne tak úplně dobrovolně. Nebo jste jiného názoru? A hlavní věc co mě zajímá, co byste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Mentální gulag

12:51 Vladimír Ustyanovič: Mentální gulag

Nedělní partie Terezie Tománkové naplnila pravidlo, že zážitky nemusí být pozitivní, ale hlavně když…