Karel Hvížďala: Kam směřuje STAN

21.04.2015 9:27

Hnutí Starostové a nezávislí má po sněmu, a jak známo, svého předsedu Martina Půtu, který je zároveň hejtmanem v Libereckém kraji, neodvolali, ač je podezírán z korupce v souvislosti s rekonstrukcí kostela, což on vehementně popírá.

Karel Hvížďala: Kam směřuje STAN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Policie však našla u manažera firmy, od které měl dostat peníze, cosi jako úplatkářskou tabulku a monitorovala jejich schůzku na benzinové pumpě, což dle policie bývá právě to místo, kde se podobná předávání často uskutečňují.

Pro toto hnutí je to jistá zátěž zvláště před krajskými volbami, které proběhnou příští rok, ale zřejmě sází na to, že stejně pro veřejnost je dlouhodobě hlavní tváří jejich elokventní místopředseda Petr Gazdík a odstoupení by vypadalo jako přiznání viny.

Do ledna roku 2017 spolupracují starostové v Poslanecké sněmovně s TOP 09, kdy jim oficiálně vyprší smlouva.

Před pěti lety tato volba, která je hlavně spojovaná s panem Gazdíkem, hnutí vyšla, protože se dostali do sněmovny: mají čtyři poslance, v Senátu mají pětičlenný klub a jednoho poslance v Evropském parlamentu.

I podruhé spolupracovali ve volbách s TOP 09, i když výsledek byl o 5 % horší, ale podle nejrůznějších vyjádření šéfů se zdá, že do dalších voleb půjdou s jiným partnerem.

Otázka, o které můžeme pouze spekulovat, zní: s kým?

Ze současných politických stran lze jednoznačně vyloučit jen komunisty a samozřejmě Úsvit, s nimi se jistě nikdy nespojí. Všechny ostatní strany by o ně zájem měly, a to hlavně proto, že mají v obcích přirozenou strukturu.

V současnosti tam totiž mají 3073 zastupitelů a 32 v krajích, to nejvíc imponuje hnutí ANO 2011 Andreje Babiše, kterému něco takového chybí.

Zatím ale jak pan Gazdík, tak i pan Půta, takovou spolupráci odmítají, a není se čemu divit, když pan Babiš řídí své hnutí jako firmu. Z toho mají Starostové a nezávislí pochopitelný strach.

O starosty se uchází i sociální demokraté, i když z jiných důvodů: chtějí totiž měnit sociální a školské zákony, a na tom by se mohli shodnout a asi 1000 starostů by jim v tom mohlo pomoci.

Pak ještě zbývají lidovci a ODS. Spolupráci s ODS je možné s velkou pravděpodobností vyloučit, protože tato strana jim nemá co nabídnout, zatímco spolupráce s KDU-ČSL by mohla být pro obě strany prospěšná, a to hned z několika důvodů.

Navzájem by se již kvůli velikosti mohly nejvíce respektovat a i se potřebovat: lidovci jsou starými politickými harcovníky a v parlamentu se dobře vyznají a starostové mají všude v obcích své lidi, což zejména v Čechách lidovcům chybí.

Předseda Pavel Bělobrádek to řekl jasně: „Doufám, že spolupráce mezi KDU-ČSL a Starosty a nezávislými, ať už v jakékoliv formě, bude prospěšná.“

Starostům by mohla být také sympatická jasná orientace lidovců: jsou prozápadní a zastávají se veřejnoprávních médií.

Výhody by tato spolupráce mohla mít i po volbách, protože takové uskupení by otevíralo nejspíš možnost vytvořit vládu jak se sociálními demokraty, tak s hnutím ANO 2011. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …