Karel Hvížďala: Piráti v Německu se propadají

31.05.2013 16:40

Zatímco na Islandu se po pouhých devíti měsících své existence dostali piráti jako nová protestní strana do parlamentu, získali 5,1 procent hlasů, a svůj program postavili hlavně na tom, že z Islandu chtějí udělat ráj investigativní žurnalistiky, v Německu se podle posledního květnového průzkumu společnosti Forsa propadli na pouhá dvě procenta a odborníci jejich odhodlání vstoupit do bundestagu nedávají velkou šanci.

Karel Hvížďala: Piráti v Německu se propadají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Proklamovaný program německých pirátů je ale také mnohem komplikovanější: chtějí posílit práva občanů, jsou pro direktivní demokracii, chtějí reformovat autorská a patentová práva, rádi by prosadili otevřenou výměnu výsledků vědeckého bádání, zasazují se za lepší ochranu dat, garanci privátní sféry a naprosto transparentní přístup k informacím.

Připomeňme, že první strana tohoto typu vznikla v roce 2006 ve Švédsku: v programu měla jako prioritu prolomení autorských práv: tedy volnou, bezplatnou distribuci muziky a filmů na internetu. Ve stejném roce byla tato strana založena v Rakousku a v Německu a v roce 2009 ve Švýcarsku a v České republice.

První úspěch zaznamenali Švédové v Evropských volbách v roce 2009, kdy dostali 7,1 procenta hlasů. A ve stejném roce v Německu se dostali v komunálních volbách v Cáchách a v Münsteru první dva členové do místních zastupitelstev. Na začátku roku 2013 již získali na komunální úrovni dohromady 200 mandátů v Německu, Rakousku, Švýcarsku a Česku. V Německu v roce 2011 v Berlíně získali dokonce 8,9 procenta a usedli v zemském parlamentu. Později zaznamenali úspěch i v dalších čtyřech zemských volbách. A v říjnu 2012 se dostal i u nás do Senátu bezpartajní Libor Michálek, kterého nominovala právě Česká pirátská strana. Dnes už existují tyto strany po celém světě, dokonce i v Africe či na Novém Zélandu a mají i společnou střešní instituci Pirate Partie International.

V Německu, kde se čekal v letošních podzimních volbách úspěch pirátů, to nyní nevypadá nijak nadějně, protože se zamotali do různých skandálů: nejen kvůli osobním sporům ve vedení, ale i kvůli údajné zpronevěře a úplatkům, což se týká jednoho bývalého důstojníka bundeswehru, který právě v doposud úspěšném Berlíně působil jako volební poradce této strany i šéfky jejich tiskového oddělení. Chris Linke, ještě jako oficír tiskové a mediální centrály, prý v roce 2010 zadával práce firmě, v níž měl majetkový podíl stejně jako dnešní šéfka tiskového oddělení pirátů.

Piráti původně prohlašovali, že se před celostátními volbami profesionalizují a že vstoupí jako druhá pirátská strana v Evropě do německého parlamentu. Po osobních sporech i po skandálu v Berlíně ji už analytici moc nadějí nedávají, již také proto, že situace v Berlíně se zřejmě uklidnila jen dočasně a je otázkou času, kdy tam vzniknou další spory. Rovněž se ukázalo, že nelze za základní bázi demokracie považovat internet, protože je anonymní a rozkládá stranu pomluvami. Navíc preference pirátů se pohybují pod pětiprocentní hranicí již několik měsíců.

Psáno pro Český rozhlas Plus

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Hvížďala

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…