Karel Januška: Nechutné odvolávání předsedy Babiše

13.05.2017 17:01

Premiér Sobotka byl jmenován po dobrovolné dohodě poslanců po volbách. Jeho moc je odvozená od koaliční smlouvy.

Karel Januška: Nechutné odvolávání předsedy Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Tvůrcům Ústavy patří velká poklona. Ale já čtu literu tohoto dokumentu jinak, než současní „občané s právnickým vzděláním“, včetně různých expertů z vysokých právnických škol.

Premiér Sobotka byl jmenován po dobrovolné dohodě poslanců po volbách. Jeho moc je odvozená od koaliční smlouvy. Koaliční strany (Hnutí ANO, KDU-ČSL) důvěřivě vložily část svých pravomocí ČSSD. Sobotka hrubě porušil důvěru voličů koaličních stran. S použitím obecného článku Ústavy na prezidentovi vymáhal odvolání pana Babiše. Nátlak Sobotky na prezidenta by byl oprávněný pouze v tom případě, kdyby požadoval odvolání ministra ze své politické strany. Na rozdíl od politických stran a názorů expertů se Hnutí ANO se zachovalo státnicky. KDU-ČSL se zachovalo jako obvykle.

To, že se téměř celá sféra expertů („občanů s právnickým vzděláním“) sjednotila v názoru, že je povinností pana Babiše odstoupit, mne zarmucuje. Svědčí to o tom, že studium na právnických fakultách v dobách totalitního systému zanechává své následky. Je zřejmé, že senát je ovládán ČSSD. Prezident má pravdu v tom, že smlouvy jsou od toho, aby se plnily. Smlouva, pokud Ústavu neporušuje, je pro občana důležitější. V zákonodárném sboru to neplatí.

Patrně žádný z vedení ČSSD Sobotku nevaroval. Podle mého názoru je současný stav právního vědomí poslanců špatný. Žádná politická strana se nezabývá stavem v justici.

Názory expertů z vysokých škol mne udivují. Je s podivem, jak mylně se staví k problému odvolání pana Babiše. Prezident Havel dal po revoluci pardon všem soudcům. Domníval se, že „Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí“. Mám pocit, že se nám pravda vzdaluje.

Karel Januška

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…