Karel Januška: Odpovědně podělaná ODS

27.05.2018 12:39

Z výsledků konference ODS se dozvídám, jak se ODS připravuje získat další a další voliče své strany.

Karel Januška: Odpovědně podělaná ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stín ODS

Je mi záhadou, k čemu ODS potřebuje další voliče. Pohodlnou většinu tří hlasů (78+25=103) ve Sněmovně zatím nikdy žádná koalice dvou stran neměla. Pouze koalice dvou stran je pro vládu efektivní. Předkládají se a schvalují pouze taková nařízení, která jsou společná oběma stranám. Třetí strana v koalici pouze tyje z rozporů dvou silnějších stran. V demokracii nelze pohrdat voliči jiných stran.

Jestliže je moc soudní jediným orgánem, který rozhoduje o vině a trestu, pak tvrzení „premiér je trestně stíhaný“ je nepravdivé, protože žádný soud o tom nerozhodoval.

Chyby v justici jsou zřejmé každému, kdo se domáhal svého práva. Soudci si upravují nebo přímo mění žalobní návrhy. Hnutí ANO dalo slib voličům:

Právo a soudy tu nejsou pro právníky, ale pro občany. To neznamená, že musí laik rozumět všem zákonům, ale naopak, že to nepotřebuje. Pokud žije poctivý a slušný život, zákony musejí být na jeho straně, aniž by je musel studovat. A stane-li se mu křivda, u soudu musí najít zastání.

ODS, která byla poškozená nejvíce (kauza Tluchoř), asi nedostatky v justici nevidí.

Téměř všechny politické strany jako by ustrnuly ve svých cílech. Nejdůležitější je pro ně finanční situace strany. ČSSD se to kdysi netýkalo. Předseda strany M. Zeman zajistil u soudů, že Lidový dům říkal pane právě ČSSD. Od té doby se mnohé změnilo. Největší potíže nových stran poslanci vyřešili financováním ze státního rozpočtu. Tak dokonale, že se podnikání coby poslanec začalo rentovat nejen osobám, ale i politickým stranám.

Současná situace umožňuje vytvořit koalici ANO a ODS. Jestliže oběma stranám záleží na tom, aby se republika stala právním státem, obě by mohly podpořit tyto kroky:

a) Státní zástupci (žalobci) musí mít přísnou hierarchii ve svém rozhodování. Měli by být součástí ministerstva vnitra, které řídí policii. Na poslaneckou sněmovnu má právo obracet se pouze Nejvyšší státní zástupce.

b) Občané voliči si přejí, aby byl stát řízen efektivně. Státní prostředky nejsou určené k získávání volebních preferencí.

c) Do právních norem je třeba včlenit tato nařízení soudcům:

Zákony přírodních a matematických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických jsou nedílnou součástí zákona.

Soudce může v konkrétní věci rozhodovat pouze jednou.

Každý spor má nárok na dva zákonné soudce a rozhodnutí dovolacího soudu.

Rozhodování státních úřadů je v souladu s cíli vlády.

Když se vedení ODS nezalekne své odpovědnosti ujmout se vlády, domnívám se, že Hnutí ANO by mohlo na koalici s ODS přistoupit.

Republice by to nesmírně pomohlo. Z policejního státu by se republika stala právním státem.

Karel Januška

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…