Karel Januška: Po volbách právní stát

30.01.2021 10:02

Návrh programových cílů stranám, které se uchází o hlasy voličů. Po volbách občané očekávají ukončení právního marasmu.

Karel Januška: Po volbách právní stát
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Po sametové revoluci se Klaus a Zeman uchopili moci výkonné. Aby měli v Poslanecké sněmovně většinu, vymysleli Opoziční smlouvu. Stanovili volební kvóra ostatním stranám. Tato kvóra se používají i nyní.

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí

Domnívám se, že je to zásadní nespravedlnost v našem volebním systému. Politické strany jsou nejdůležitější složkou pro řízení státu. Postavení strany musí definovat současná volební síla. Nesmí být deformovaná umělým vylučováním podle výsledků minulých voleb. Stanovení kvór podle minulých výsledků je nesmyslné.

Každý svéprávný občan má pouze jeden volební hlas. Volby by z historického hlediska měly být veřejné. Mají vybrat nejkvalitnější uchazeče o poslanecké mandáty, případně o funkci ve vládě. Až během vládnutí se ukáže schopnost premiéra a ministrů.

Premiér má možnost vyměnit kteréhokoliv ministra. Když prezident jedná ve prospěch republiky, rád premiérovi vyhoví.

Rivalita mezi příznivci Klause a Zemana by se už neměla po volbách projevovat. Nelze diskvalifikovat nové poslance podle potřeb, které si před dvaceti lety vymysleli Klaus se Zemanem.

Nové volby do Poslanecké sněmovny vyberou občany, kteří se v současnosti jeví jako nejlepší. Každá politická strana potřebuje zachovat v Parlamentu svou váhu. Současně musí bojovat o nové voliče. Ve svých stanovách by měla podmínku, aby každý poslanec, který se stane ministrem či premiérem, byl v Parlamentu zastoupen příslušníkem své strany. Náhradníků poslaneckých křesel může být minimum.

V Poslanecké sněmovně musí platit pouze Ústava a Listina práv. Policie, ani její pomocníci do Sněmovny nepatří. Každý poslanec má nesporné právo vystoupit. Za správný chod odpovídá předseda PS. Ten by měl mít zvláštní ohodnocení. Ostatní členové Sněmovny musí mít stejný plat. Zvláštní náklady (cestovné, právní porady, ubytování) se musí hradit z prostředků určených celé Sněmovně.

Poslanecké kluby mohou být zřizované podle potřeby, ale žádný finanční profit z nich nesmí plynout jednotlivým poslancům.

Schůze řídí podle potřeby a schopností některý poslanec. K excesu, jaký se stal s poslancem Volným, nesmí dojít.

Neschopnost ministrů musí rozpoznat premiér. Občané nejsou nemyslícím stádem.

Prvním krokem Sněmovny by mělo být upozornění předsedovi Ústavního soudu, že činnost ÚS je v rozporu s Ústavou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty