Karel Januška: Soudci ignorují Ústavu

16.04.2018 18:03

Každý demokratický stát je založen na třech pilířích. Je to moc zákonodárná, moc výkonná a moc soudní. Naše soudní moc nekoná podle Ústavy.

Karel Januška: Soudci ignorují Ústavu
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Soudce Elischer byl propuštěn z vazby, ale konečného rozsudku se stěží dočkáme. Ústava vůbec nepředpokládá, že by se soudce mohl dopustit trestného činu. Rozhodování soudů se jeví jako rozhodování mafie. Mafie také nikdy nepřipustí vydat svého člena.

Některé soudní rozsudky nemají se spravedlností nic společného. Normální občan předpokládá, že si k soudu jde pro spravedlnost. Když se občanovi děje křivda, pouze soud má rozhodnout, zda má pravdu. Občan předpokládá, že ho soud ochrání před každou nespravedlností. Nejen sousedskou, ale také takovou, kterou mu působí stát.

Bohužel naši soudci učinili ze soudů instituci, která nerozhoduje o spravedlnosti, ale o nějakém právu. Soudce musí stoprocentně vědět, jaká práva občanovi náleží. Jestliže soudce hledá právo, a jiný soudce mu nařizuje, jaké právo platí, tak máme právní absurdistán. Soudy některých případů trvají desetiletí. Odsouzení poslanci běhají po svobodě a úkolují soudy. Soudce si upraví žalobní návrh a odsoudí žalovaného. Ze státního rozpočtu si soudci přidělují doplatky ke mzdě.

Občanům se stav nelíbí, a ve volbách zvolili Hnutí ANO, které slibuje nápravu. Ostatní politické strany cítí ohrožení. Poslanecké mandáty přinášejí peníze do stranických pokladen, tak se ohánějí tím, že „trestně stíhaný premiér“ nemůže řídit vládu. A všichni reportéři a veřejnoprávní instituce to přijímají jako svatou pravdu. Soud s premiérem neproběhl, pouze kolegové poslanci označili premiéra za trestně stíhaného. Ústava jasně stanoví, kdy a jak lze zákonodárce trestně stíhat.

Jsme národ nemyslících občanů, nebo se justice neumí zbavit stereotypů z „lidově demokratického“ státu? To patrně posoudí voliči až v příštích volbách.

Podle požadavků ČSSD na účasti ve vládě je zřejmé, že tato strana žádné zásahy do současných právních norem nepřijme. Poslanci za ODS se nehlásí k tomu, že i jejich selháním jsou zákonné předpisy zaplevelené tisíci různými nařízeními. Naděje je v Pirátech, ale když jejich právníci budou používat vystudovanou logiku z právnických fakult, těžko dojde k nápravě.

Trvání vlády bez důvěry se poslancům nelíbí. Někteří se domnívají, že počet mandátů je zmocňuje k tomu, aby jejich odborníci usedli do vládních křesel. Komunisté by rádi uplatnili své vidění světa.

Ideální by bylo, kdyby se ustavila koalice pouze dvou stran. Protože každá třetí strana v koalici si ve vládě vynucuje ústupky, které neodpovídají váze voličských mandátů.

Pokud se neutvoří koalice ANO – ODS, patrně nás čekají nové volby. Možná, že v nových volbách nebude tolik stran, které veřejně vyhlásí, že programovým cílem je neumožnit vládnout občanovi, kterého zvolili voliči jiné strany.

Kdyby současná sněmovna přijala níže navrhované upřesnění právních norem, republika by rychle spěla k právnímu státu. K soudům by se chodilo pro spravedlivý rozsudek, ne pro právní názor.

Hnutí ANO se k rozhodování soudů nevyjadřuje. Jestliže očekává, že s návrhem přijde strana, která si přeje koalici, tak to by byla dobrá zpráva pro občany.

Vážení poslanci, řešení je prosté.

Soudcům je třeba zakázat, aby se vědecky zabývali tím, zda bylo nejdříve vejce nebo slepice. Soud je placená služba občanům. Na soud se občan obrací s důvěrou, že spravedlivě rozhodne. Předpokládá, že každý soudce zná zákon. Spravedlivě rozsuzovat uměli už svobodní občané v antice. I soudcům Ústavního soudu je třeba připomenout ducha Ústavy. Každé rozhodnutí soudu je pravomocné. Pouze soud vyššího stupně může rozhodnout, že je odvolání nebo dovolání přípustné. Jestliže soud vyššího stupně rozhodne, že odvolání nebo dovolání je přípustné, je nezpochybnitelnou povinností vyššího soudu vypracovat konečné rozhodnutí ve věci. Žádný soud nesmí vrátit řešení sporu soudu nižšího stupně. Protože každý soudce rozhoduje nestranně a nezávisle. To může v konkrétním případě učinit pouze jednou.

Sbírku zákonů je třeba upřesnit paragrafy, s následujícím obsahem:

Zákony přírodních a matematických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických jsou nedílnou součástí zákona.

Každé rozhodnutí soudu je pravomocné. (Soudce může ve věci rozhodovat pouze jednou.)

Každý spor má nárok na dva zákonné soudce a rozhodnutí dovolacího soudu.

Státní zástupci dohlíží nad mocí výkonnou (policií). Proto patří do ministerstva vnitra.

Když se v poslanecké sněmovně najde většina poslanců, která se zaváže prosadit obsah upřesnění do zákonných předpisů, republika se vbrzku stane právním státem. Voliči patrně ocení postoje politiků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…