Karel Januška: Úvahy důchodce

05.02.2021 21:37

Na rozhodnutí pléna Ústavních soudců by měli jednotliví Ústavní soudci reagovat. Soudci, kteří nesouhlasili s výrokem pléna, se musí vzdát soudcovské funkce.

Karel Januška: Úvahy důchodce
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Náplní práce Ústavních soudců není „nalézat" nespravedlivá rozhodnutí soudů, ale kontrolovat, zda každý soudce rozhoduje spravedlivě. Stovky nespravedlivých rozhodnutí soudů stále čeká na rozhodnutí ÚS.

Každý soud je služba za úplatu. Nedílnou součástí výroku soudu je výrok o nákladech řízení. Je-li žalobcem stát, žalobu podává státní zástupce. V případech, kdy soud žalobu zamítne, musí státní zástupce nést morální i hmotnou zodpovědnost. V žádném případě se státní zástupce nesmí obracet na Poslaneckou sněmovnu. Pouze Nejvyšší státní zástupce se může na Sněmovnu obrátit v případech stanovených Ústavou.

Tragické je hodnocení jednání poslance Volného. Poslanec má právo a povinnost hájit zájmy svých voličů. Je lhostejné, koho zastupuje. Hamižnost udělala z poslanců spolek, který hájí pouze individuální zájmy své, případně strany, která ho do Sněmovny vynesla. Vnitřní jednací řád Sněmovny odporuje základnímu pravidlu „před zákonem jsou si občané rovni“. Přednostní právo může existovat, ale žádné právo nesmí poslanci zabránit veřejně sdělit svůj názor. Do budovy PS nesmí vkročit žádný policista nebo jeho pomocník. Policisté mohou pouze střežit budovu.

Žádný premiér ani ministr nesmí být současně členem Sněmovny. To je zřejmý střet zájmů. Ve Sněmovně musí mít pouze svého zástupce bez zvláštních práv.

Na základě vymyšlených funkcí ve Sněmovně si poslanci přidělují „příplatky“ ke mzdě. Platy všech poslanců musí být stejné, pouze předseda PS by mohl mít vyšší plat. Vedlejší náklady (cestovné, ubytování, právní poradny, ..) se musí hradit z prostředků Sněmovny. Řízení schůzí se ujímají zkušení poslanci.

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30420 lidí

Není třeba žádný zákon o volbách. Volby musí vybrat poslance, kteří mají největší důvěru občanů. Volby mohou mít několik kol. V každém kole vypadnou kandidáti s nejmenšími preferencemi. Každý občan má v jednotlivých kolech různé možnosti výběru. Není třeba žádných volebních komisí. Nové kolo začne s korigovanými výsledky předcházejícího kola. Počet kandidátů se každým kolem sníží. Při volbě prezidenta bude stačit malý počet opakování, až jeden z několika kandidátů získá nadpoloviční většinu.

Nejvyšší kontrolní Úřad neplní svou povinnost. V reklamě pro veřejnost se nabízejí advokátní poradny, které založí firmu, nebo zajistí výmaz firmy z Obchodního rejstříku. Je zřejmé, že tyto právnické operace umožňují neplacení daní velkým firmám.

Odpor občanů proti členství v Evropské Unii není prozíravý. Kdyby se Evropa v současné době chovala jako jeden stát, pak by celkové náklady na ochranu proti koronaviru byly podstatně menší. Nezadusilo by se obchodování a výroba, protože podmínky ochrany zdraví by byly identické v celé Evropě.

Každý stát by mohl mít svou měnu. Pro Evropu by se mohl stanovit jednotný finanční čas, kdy se ukončí obchodování. Tím by skončily spekulace s měnami různých evropských států.

Náklady na digitální volby budou minimální. Registr občanů musí existovat. Použít ho ke svobodným volbám bude jednoduché.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …