Karel Januška: Volby v demokracii

04.02.2021 11:18

Úvaha pro občany České republiky. EU má budoucnost, když všechny evropské státy přistoupí na demokratický veřejný princip voleb.

Karel Januška: Volby v demokracii
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Představitel moci výkonné demokratického státu (král, prezident, premiér, první tajemník vítězné politické strany) by měl být zvolený ve veřejných volbách. Výpočetní technika je na takové úrovni, že se řešení problému přímo vnucuje.

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30420 lidí

Každý občan má pouze jeden volební hlas. Každá strana jde do voleb s cílem získat největší počet hlasů pro následující vládu. Podle počtu získaných hlasů se musí stanovit vítěz voleb.

Když výsledky voleb nedávají zřetelnou většinu pro žádnou politickou stranu nebo jednotlivce, volby se mohou několikrát opakovat (náklady na opakování digitálních voleb jsou prakticky nulové). Z voleb vyplynou kvora jednotlivým stranám, která musí vítěz akceptovat. Kvora stanoví počty ministrů pro každou politickou stranu, která bude zastoupená v příští vládě.

Vítěz voleb si vybírá ministry ze všech politických stran, nebo kandidujících občanů. Je-li ministrem jmenován člen jiné strany, pak může být odvolán předsedou své strany a vrátit se do poslanecké sněmovny. Politická síla celé sněmovny musí být během vládnutí zachovaná.

Současný stav řízení naší republiky je (nejen vlivem koronaviru) žalostný. Premiér ztratil důvěru občanů. Koronavir musí vyřešit skuteční odborníci, nikoliv ti, kteří se za odborníky pokládají.

V budově poslanecké sněmovny nesmí být žádný policista nebo jeho pomocník. Každý poslanec má nesporný nárok na to, aby mohl diskutovat. Svoboda slova ve sněmovně je zákonem. Přednost v diskusních příspěvcích musí řešit řídící schůze. Předseda Sněmovny může mít vyšší plat. Ostatní poslanci musí mít rovný plat. Řízení sněmovny se ujímají zkušení poslanci. Oprávněné náklady poslanců (jízdné, ubytování, právní porady) musí byt hrazené z účtu sněmovny. Jen takové podmínky zajistí rovnost poslanců před zákonem.

Když budou jednotlivé evropské státy akceptovat "veřejnost" voleb před "tajností", pak bude možné vytvořit Spojené státy Evropské. Poslanci těchto států mohou pracovat jako v současném stavu koronavir ohrožení. Nebylo by třeba žádných honosných budov. Pouze pomocí videokonferencí. Každý stát může mít vlastní měnu. Když se určí společný evropský finanční čas, pak ubudou spekulace s hodnotami různých měn v různém čase. Bitcoin by patrně ztratil hodnotu. Vnitřní obchod v Evropě bude bezproblémový, bude vyhovovat všem podnikatelům.

Všeobecná deklarace lidských práv byla přijatá v Ženevě dne 10. 12. 1948. EU má dobrý výhled do budoucna, když všechny evropské státy přistoupí na demokratický princip voleb.

Paní Lída Rakušanová má obdobný názor.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.