Karel Nižbor: ČSSD není pomoci...

11.12.2012 21:23

Expremiér Jiří Paroubek na dnešním jednání Poslanecké sněmovny navrhoval bod, ve kterém žádal, aby se předseda vlády jasně vyjádřil, jak bude jeho kabinet - tedy jinými slovy příslušní ministři - řešit závažnou situaci okolo problémů s nelegálním alkoholem.

Karel Nižbor: ČSSD není pomoci...
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD zahájila předvolební kampaň pro krajské a senátní volby 2012 jízdou vlakem

Jak Jiří Paroubek správně uvedl, bezmála 40 smutných osudů lidí, kteří se v ČR závadným alkoholem otrávili, je důvodem, aby se vláda k takto závažné věci vyjádřila. Bohužel, bod opět neprošel. A opět to bylo také kvůli sociálním demokratům.

Jak jsem již napsal v úvodu, Jiří Paroubek tento bod navrhl již minule, před týdnem. Tehdy jej nepodpořilo 6 z 52 přítomných poslanců ČSSD. Proti návrhu se postavil Lubomír Zaorálek a pět dalších poslanců sociální demokracie se hlasování zdrželo. Byli to Jiří Koskuba, Jaroslav Foldyna, Hana Orgoníková, Vlasta Bohdalová a Břetislav Petr.

Dnes, když Jiří Paroubek tento bod navrhl znovu, jej nepodpořili tři poslanci sociální demokracie - opět to byl Jiří Koskuba ("civilním" povoláním lékař!), neznámý olomoucký poslanec Roman Váňa a Pavel Holík (rovněž lékař!). Zdrželo se pak pět poslanců ČSSD - Václav Koubík, Alfréd Michalík, Milan Urban, Jiří Krátký a Petr Zgarba.

Návrh samozřejmě neprošel zejména kvůli koaličním poslancům, kteří - jak se zdá - nechtějí tento problém řešit. 40 mrtvých jim asi nestačí. Možná změní názor, až jich bude 100, což není - vzhledem k nadcházejícím vánočním svátkům a zejména oslavám konce roku - nic nemožného, spíše naopak.

Vážně by mne ale zajímalo, co vedlo oněch výše vuedených 8 sociálních demokratů k tomu, aby hlasovali proti tomuto návrhu Jiřího Paroubka. Co mne udivuje ještě více, je to, že proti návrhu hlasovali i dva lékaři, kterým musí být z jejich praxe zcela jasné, jak může závadný alkohol poškodit zdraví či dokonce zabít.

Nevím, zda je to zášť nebo prostě jen nezájem. Dal jsem si tu práci a hledal jsem, kdy Jiří Paroubek hlasoval proti v případě, že některý ze sociálních demokratů navrhl nějaký bod. Nic takového jsem nenašel. Jiří Paroubek vždy podpořil návrhy sociálních demokratů. Je škoda, že podobný typ - řekl bych s klidným srdcem - slušnosti a loajality, nefunguje i obráceně.

Poslanci sociální demokracie Jiří Koskubo, Romane Váňo, Pavle Holíku, Václave Koubíku, Alfréde Michalíku, Milane Urbane, Jiří Krátký a Petře Zgarbo - ptám se: Proč? To vám jsou osudy lidí opravdu tak ukradené? Opravdu nechcete vědět, jak bude vláda v případě černého trhu s alkoholem postupovat? Uvědomujete si, že mohou zemřít i lidé, kteří Vaše jméno zakroužkovali na kandidátních listinách?

Mám z Vašeho jednání dva pocity:

1. Neumíte se přenést přes antipatie k bývalému předsedovi, hodilo by se říct úspěšnému předsedovi, který vytrhl sociální demokracii v roce 2005 trn z paty.

2. Občané a voliči Vás zajímají jen v den voleb.

Vyšlo na serveru Vaše věc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka