Karel Sedláček: Být v opozici není tak snadné

24.05.2015 22:39

Každý starší rodič zná ty roky, kdy se jeho dospívající ratolest nachází v tom krásném pubertálním období, a proto odmlouvá, kritizuje a vůči dobře míněným radám je v opozici.

Karel Sedláček: Být v opozici není tak snadné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Nesouhlasí s tématem sobotního výletu a místo návštěvy u babičky navrhuje návštěvu fotbalového utkání. Samozřejmě vládnoucí síla v rodině takové návrhy odmítne a prosadí svou.

V politickém životě dospělých se odehrává něco podobného. U moci je třeba pravicová vláda a tak levice je v opozici, kritizuje, odmlouvá a navrhuje svá řešení. Ta samozřejmě neprojdou.

Potom se úlohy vymění, u kormidla je pravice a zase levice kritizuje, odmlouvá a navrhuje svá řešení. Ta samozřejmě taky neprojdou.

A tak se to v demokratickém uspořádání opakuje, pokud do tohoto koloběhu nezasáhne nerozhodný volební výsledek a nesmiřitelné strany se smíří a vytvoří pravolevou koalici. Sami o všem rozhodují a za vše nesou společně odpovědnost. Opozice pak vlastně neexistuje.

V Čechách známe ještě jedno řešení, jež vymyslelo pravolevé duo Klaus-Zeman a nazvalo jej opoziční smlouva. Kdo byl vlastně u moci a kdo v opozici se vlastně nepoznalo.

Jak však nazvat situaci, kdy je u moci pravolevá vláda jakou máme v současné době u nás? Nebo levopravá? Pozice socialistů je jasně na levém křídle, lidovci se tváří spíše středolevě a třetí komponent v této trojici? ANO, je to hnutí ANO, a je to oříšek.

Chová se totiž někdy hot a jindy čehý, jak říkával na venkově před lety můj strýček, než mu vzali koně a zahnali do družstva. Tedy toho strýčka. Ty koně poslali na onen svět, což strýčka zlomilo tak, že za nimi brzy odešel.

Kam se hne hnutí ANO je vždycky překvapením. Nejdříve sice nadává na pravicové strany TOP 09 a ODS, ale potom oprašuje pod svou visačkou některé jejich návrhy.

Obě opoziční strany pak nevědí, zda mají tyto návrhy kritizovat, když je samy vlastně vymyslely, ale nestačily prosadit. Nebo je mají podporovat? Ale je hlasování pro vládní návrhy úlohou opozice? Takže pravice neví, čeho se má chytit.

S kritikou zavádění registračních pokladen vystačila dvacet let. Nyní se návrh zmodernizoval na elektronickou evidence tržeb. Očekávané výsledky jsou slibné, ale velice nejisté, protože zkušenosti ze zahraničí nejsou jednoznačné. Ovšem její zavedení by s sebou přineslo vedle potřeby pokladního softwaru a připojení k internetu také nutnost živnostníků opatřit si vhodné elektronické zařízení.

Podle odhadů by se nákup IT techniky potřebné pro provoz on-line evidence tržeb živnostníky mohl v republikovém měřítku vyšplhat i na stovky milionů korun.

To už by asi pěkně podpořilo podnikání v oblasti informačních technologií. Takže tady nakonec pravice taky neuspěje. Možná ovšem neuspěje ani vláda, protože ten Čech, který chce podvádět, tak taky podvádí.

A co podpora kouření jako ochrana lidského svobodného rozhodování? Mám se svobodně rozhodnout, zda chci dostat rakovinu plic nebo nechci? 

Kouření v restauracích a kavárnách je nepříjemné stále většímu množství lidí, ukázal průzkum Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a agentury Ipsos. Vadí 52 procentům Čechů. Před dvěma lety to přitom bylo o deset procentních bodů méně. Pro zákaz kouření v restauracích je osm z deseti lidí. Na tomto tématu ODS taky nové příznivce a voliče nezíská.

Takže pravici nezbývá než dál hledat témata. Existují, jen se jich nebát. I když připouštím, že být v opozici není tak snadné jak bývalo, že ANO. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.