Karel Škácha: Zbyl jen úsměv

06.02.2017 17:38

Parlamentní vyšetřovací komise za půl roku zjistila, že nic nezjistila. A v podstatě o to opět šlo. Kauza reorganizace policie se tak zařadí mezi další podkobercovky, hned vedle Poldi Kladno, IPB, VZP, CME, nebo Diag Human.

Karel Škácha: Zbyl jen úsměv
Foto: nfpk.cz
Popisek: Nadační fond proti korupci

Modus operandi je vždy podobný. Nějaký šikovný straník zajistí od zlojedů financování strany nebo jinou úlitbu, ideálně z eráru a když to praskne, ustanoví stejná strana parlamentní komisi, vybere se nejvhodnější vyšetřovatel, který dostane za úkol znevěrohodnit dosavadní důvody sestavení komise, nalezení jiných potenciálních viníků a prohlášení, že na nic z toho, na co jsme přišli, nemáme důkazy. K dovršení absurdity pak komise vyzve ministra vnitra, aby zvážil personální změny u těch, kdo na evidentní úniky upozornili.

Tentokráte je ale mimořádně alarmující to, že nešlo primárně o peníze, ale o čistou moc. Ačkoli je to legitimní snaha každé politické strany, k jejímu nabytí nedochází skrze volby, ale skrze znásilnění kontrolních mechanismů státu. Prokázání pravých důvodů reorganizace by znamenalo definitivní rozpad vládnoucí strany a tvrdé tresty pro dosazené policejní elity. A tak se muselo sáhnout mezi ty nejlepší kádry...

Jako ideální partner ČSSD se ukázal strůjce věhlasné opokoalice, která skončila definitivním znemožněním jak brněnské ODS, tak i ČSSD, taktéž i bývalý dozorce zájmů republiky ve společnosti Lesy ČR, který byl odvolán vlastním předsedou kvůli podezření o ovlivňování tendrů u ÚOHS, a taktéž státní zástupce v kauze Diag Human, na jejíž výsledky se můžeme jen těšit. Perfektní volba, vždyť jde o to se nějak rozumně domluvit. A to se stalo. S posvěcením všech stran, včetně původně halasně kritického ANO se vyšetřovatelé jednohlasně shodli, že úniky byly, ale viník je neznámý. Faktická kvalita závěrečné zprávy potěší snad v jediné chvíli, a to když autor přiřknul Nadačnímu fondu proti korupci adjektivum Národní fond, snad jako potvrzení významu a zásluh šestileté práce všech spolupracovníků Fondu. Bravo done Pablo, bravo!

Bohužel stále mnoho lidí si myslí, že pokud je něco parlamentní, že to samo o sobě má punc důvěryhodnosti, a proto přijímá výsledky s respektem. A tak se nebojme veřejně se vysmát této taškařici, protože to je jediné, co s tím nyní můžeme dělat.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Nadačním fondem proti korupci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…