Karel Světnička: Kdo vlastně špicluje? Koho a v čí zájmu?

01.04.2015 16:01

Jdou informace jen Babišovi nebo Sobotkovi či někomu jinému? Co zvládá BIS či GIBS? Nebo účelně to vše zastřešuje všeinformovaný hasič Klučka? Kolem obyčejné vojenské kolony se toho vyrojilo hodně. Někdo jen z povzdálí se baví, jiný zachraňuje skandál, jinému je to šumafuk? Co je pravdivé a co třeba finta tajných služeb?

Karel Světnička: Kdo vlastně špicluje? Koho a v čí zájmu?
Foto: David Daniel
Popisek: Konvoj americké armády míří do Vyškova

V souvislosti s průjezdem našich spojenců přes naše území se toho objevilo opravdu hodně. Pomatená nenávist nebo ignorace, třeba od špiček vedení státu. Na jedné straně ostuda, ale na druhé straně to asi vyprovokovalo desetitisíce vítajících podél cest průjezd našich spojenců, jejichž „zaseknutí“ se u Plzně před sedmdesáti lety mělo katastrofální důsledky pro naši zemi. Snad se to již nestane.

Hlasy protestujících byly asi opravdu jen ojedinělé. Trochu jim pomohly sdělovací prostředky, které potřebuji příběh a drama, tak proč nechrlit informace o pomatených zbloudilcích. Ti svými protesty hluboce zaspali, když se probudili až teď při průjezdu našich spojenců. Spali tak tvrdě a dlouho, že úplně přehlédli dočasný pobyt sovětských okupantů.

V tom byli nečekaně podpořeni „ozubenou pleší“. Jestliže někdo tvrdí, že průjezd je vyjádřením nějaké solidarity k někomu – je to morální podpora s někým nemohoucím v jeho neštěstí, že třeba solidarita s průjezdem může být rychlou humanitární pomocí. S ohledem na okolnosti, ta humanitární solidarita je vlastně výrazná ochrana našimi spojenci, kdy oni jsou s námi solidární, že nás před lety přijali mezi sebe do společné obrany. Ostýchavost premiéra nějak mnohé vůbec nepřekvapí, když si vzpomeneme na neoprávněně prodané byty OKD nebo zákonem vytvoření regulérní státní mafie, či spousty dalších podvodů, a proti tomu zájem Američanů na odstranění korupce ve státní správě, hlavně v bezpečnostních složkách. K tomu dokonce velvyslanectví USA vypsalo bohatě dotované granty. Mohlo by tedy jít o kolizi zájmů? Nejde o kolizi - podporovat průjezd spojenců s vidinou jejich podporování boje s korupcí?

Zástupci přípravného výboru občanského sdružení Celníci proti korupci se na veřejných diskusích také netajili obavami, co budou vyvádět celníci. Zřejmě BIS mělo své lidi i tam,  tak včas varovali nejvyššího velitele celníků Andreje Babiše. Tiskový mluvčí jakékoli složky má značný vliv na veřejné smýšlení obyvatelstva. Ví, že málokdo si může ověřit, jak velkými bludy „krmí“ širokou veřejnost. U celníků ho dělá člověk, který dlouhou dobu působil v místě okupačních sovětských vojsk. Tiskoví mluvčí major Barták nemusí mít bezpečnostní prověrku? Komu slouží ve skutečnosti?

O šetření korupce vedení celníků záhadně není zájem. Dokonce když GIBS (Generální inspekce bezpečnostních sborů) věc podvodně přikryje, záhadně nereaguje ani nejvyšší dohlížitel na mnoho typů bezpečnostních složek – poslanec hasič Klučka. Zatím kupodivu nikdo nevidí v jeho osobě silné bezpečnostní riziko. I on přitom prokazatelně působil ve dvou místech sídel sovětských okupačních vojsk. Nejsou takoví lidé vysokým rizikem pro průjezd našich spojenců?

Na těch diskusích toto zaznělo s upozorněním – Američané nejsou obyvatelé Schengenského prostoru, takže, proč by celníci nemohli zadržet americkou techniku a proclít ji, případně zabavit, když spojenci nebudou mít prostředky na zaplacení cla. Absurdní? Stávající vedení právníků i přeskupené minulé bylo schopno vést své podřízené k nedávnému zadržení vycpaného medvěda na Pardubicku. Asi proto, že se nebránil. Snad Andreji Babišovi došlo, že toto by už nijak nepřikryl. Dost, že mu celníci nasazují na místa bez řádných výběrových řízení staré totalitní nomenklaturní kádry. Když se naopak do soutěže přihlásí člen Konfederace politických vězňů, řádně se výběr zmanipuluje v jeho neprospěch. Proto je asi zájem Američanů o sledování korupce v ozbrojených složkách.

Nutno připomenout, že celníci, oproti ostatním ozbrojeným složkám a přes velké pravomoci, po roku 1989 neprošli žádnou kontrolou, a to dodnes. Navíc ze všech ozbrojených složek nemají vůbec žádnou kontrolu jejich činnosti.

Něco ale mohou být různé organizační hry BIS (Bezpečnostní informační služby) na zjištění potencionálních přeběhlíků k případnému východnímu nepříteli.

Za totality jsem měl možnost poznat, jak StB vytvořila fiktivní organizaci zastupující jednu místně vlivovou menšinu. Vypadalo, že celá organizace bojuje za své zájmy, ale vedli ji důstojníci StB. To členové organizace nevěděli, že organizace byla vytvořena, aby byli kontrolováni. Asi tak fungují dodnes, jen už je to jiná bezpečnostní složka – „přemalovali firmu“ z StB...

Není to dlouho, co z jednoho otevřeně vyjadřujícího občana učinili s pomocí médií nacistu, k němu se přidávali různí podobně vyhranění. Tak byli všichni shromážděni pod jednu kontrolu BIS.

Nyní se mediálně i na sociálních sítí výrazně projevuje bývalý socialista, senátor a soudce Jiří Vyvadil. Lidem znajícím jeho vzdělání a praxi už začíná být podezřelý jeho rusofilní fanatismus. Kde se to v něm tak najednou vzalo? Neměl třeba nějakou nehodu, že mu bylo třeba nabídnuto, že nebude popotahován, když „vhodně vypomůže“? Nemusí vůbec nic na nikoho donášet. Stačí, když si BIS poznamená všechny osoby, které si ho přidávají jako přátelé na facebooku či vstřícně se vyjadřují k jeho rusofilským názorům. Namísto drahých hledání a odposlouchávání se tak potenciální nepřátele státu přihlásili sami, či se objeví na Vyvadilových akcích, kde je určitě nafilmují, když třeba nemají fotku na facebooku.

Když by se ale stalo, že by Američané jeli opačným směrem – asi hodně lidí bude volat po tom, aby nejeli v koloně, ale v rojnici a hnali ty rusofilské fanatiky Bartáky, Klučky a Vyvadily před sebou do jejich země zaslíbené...

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.