Karel Wichs: Argentina versus spekulativní fondy

05.08.2014 18:33

Argentinská neschopnost splácet dluhy vzbudila velkou pozornost. Ukazuje se, že může rozkolísat světovou ekonomiku. Už řadu dní se argentinským defaultem zabývají světová média.

Karel Wichs: Argentina versus spekulativní fondy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary

Newyorský federální soudce Thomas Griesa rozhodl, že argentinská vláda musí vyplatit všechny věřitele. I ty, kteří nepřistoupili na restrukturalizaci dluhů z roku 2002. Chtějí vyplatit vše do posledního centu i s úroky. V Buenos Aires to odmítli. 

Spekulativní fondy tehdy skoupily za utajené ceny přibližně jedno procento dluhopisů v defaultu a nyní požadují vyplacení jejich původní hodnoty. Argentinská vláda už v červnu poukázala severoamerickým bankám půl miliardy dolarů na zaplacení dohodnuté splátky těm věřitelům, kteří na restrukturalizaci dluhopisů přistoupili. 

Soudce Griesa však přikázal zastavit jejich vyplacení. Zdůvodnil to doktrínou Pari passu, tedy rovností podmínek, které mají mít všichni věřitelé. To probudilo různé emoce a politické zájmy. Argentinská prezidentka Cristina Fernandezová prohlásila, že jde o další útok na její vlast. Připomněla Malvíny, které podle Argentinců okupuje Velká Británie, spory s Uruguayí o přístavy a teď snahu uvrhnout zemi do bankrotu. 

84letý Griesa řekl, že Argentina „vyhlašuje polopravdy a polopravdy nejsou pravda“. A ředitel Latinskoamerického institutu Ruské Akademie věd Vladimir Davidov prohlásil, že Spojené státy trestají Argentinu za její zájem přimknout se k zemím BRICS. 

Vlády zemí, které v posledních letech přistoupily na řešení svých dluhů pomocí restrukturalizace, se nyní můžou ocitnout v podobné situaci jako Argentina. Stovky miliard dolarů by zamrzly v bankách. Majitelé restrukturalizovaných dluhopisů by dopláceli na chamtivost spekulativních fondů. 

Stovka významných severoamerických ekonomů vyzvala Kongres, aby zpřesnil výklad rovnosti podmínek věřitelů. Jinak se prý může stát, že se svět ocitne v nové finanční recesi. A sám soudce Griesa navrhuje nová jednání. Zatím uvolnil platbu některým restrukturalizovaným věřitelům v Evropě. 

Argentina je však ještě plná emocí. Je rozhodnuta přednést svůj případ Mezinárodnímu soudu v Haagu.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Dufek: Česká harmonizovaná inflace - z deváté nejnižší rázem devátá nejvyšší

15:49 Petr Dufek: Česká harmonizovaná inflace - z deváté nejnižší rázem devátá nejvyšší

Podle zveřejněných dat Eurostatu se česká harmonizovaná inflace dostala nad úroveň 3 % a je aktuálně…