Karel Wichs: Dění ve Venezuele mimořádně zajímá světová média. Proč?

20.04.2015 21:14

Není dne, aby světový tisk nereferoval o Venezuele. Zde je několik příkladů z posledních dnů.

Karel Wichs: Dění ve Venezuele mimořádně zajímá světová média. Proč?
Foto: Archiv
Popisek: Venezuela

BBC zveřejnila dlouhou reportáž o bytech pro chudé Venezuelany. Když nastoupil Hugo Chávez k moci, slíbil, že zajistí všem střechu nad hlavou. Před dvěma lety předčasně zemřel a za jeho nástupce Nicoláse Madura se výstavba bytů zpomalila.

Do dneška jich bylo předáno 700.000, tři miliony chudých čekají na splnění slibu v provizorních přístřešcích z vlnitého plechu, bez tekoucí vody a kanalizace.

A ti, kteří bydlí v nové výstavbě, poukazují na konstrukční chyby: odpad z kuchyně není napojen, dřez má instalovanou baterii tak, že ji nelze použít.

Nejhorší ovšem je, že nový byt se přiděluje podle stranické knížky. Je přirozené, že i přesto noví nájemníci překypují vděčností.

Madrid vyzval Caracas, aby propustil několik desítek příslušníků opozice, které režim zadržuje bez soudu od minulého roku. Tentokrát byli španělští vládnoucí lidovci zajedno se socialisty. Opřeli se o podobnou výzvu, kterou minulý měsíc zaslal Brusel do Venezuely.

Prezident Maduro to ovšem kvalifikoval jako vměšování do vnitřních záležitostí země. Španělského premiéra označil za imperialistu a rasistu. Doporučil mu, aby „se bavil o své matce a Venezuelu vynechal“.

O den později mezinárodní média citovala venezuelský tisk, že Maduro co nevidět vyhlásí odvetná opatření proti Madridu. A že se budou konat oslavy 2. výročí Madurova prezidentování.

Washington rozšířil počet venezuelských generálů nežádoucích v USA. Už předtím prezident Obama označil Venezuelu „za mimořádnou hrozbu pro Spojené státy“.

Venezuelský novinář a spisovatel Teodoro Petkoff (83) získal španělskou prestižní novinářskou cenu Ortega y Gasset.

Vládnoucí režim bolívarské revoluce mu však zakázal vycestovat ze země. Je to součást šikany, jíž trpí všichni, kteří vyjádřili svůj nesouhlas s vládou.

Ve svém televizním programu „V kontaktu s Madurem“ prohlásil prezident, že se objevuje ve španělských médiích častěji než premiér Mariano Rajoy. A že by španělské volby vyhrál, kdyby chtěl.

V posledním vydání severoamerického týdeníku Time je seznam stovky nejvlivnějších Latinoameričanů. Nicolás Maduro mezi nimi není. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.