Karel Wichs: Lusitánský expremiér je konečně ve vazbě

24.11.2014 20:47

Než se dostal José Sócrates o víkendu do vazby, uplynulo dlouhých 10 let. Vysvětlením může být, že do roku 2011 byl premiérem Portugalska. Ani teď není jisté, že bude odsouzen.

Karel Wichs: Lusitánský expremiér je konečně ve vazbě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Želízka, ilustrační foto

Soud zjistil, že Sócrates ještě jako ministr životního prostředí dostal úplatek za zprostředkování prodeje lukrativního pozemku ze státního fondu. Trestný čin, který se odehrál v letech 1999 až 2002 byl však promlčený.

Přesto premiér odstoupil v roce 2011 v polovině svého mandátu. Na základě jeho odchodu se zastavilo vyšetřování podivných okolností, za nichž Sócrates získal vysokoškolský diplom.

Když se začala rýsovat další korupce, do níž měl být zapleten, přesídlil do Francie. Náhoda tomu chtěla, že všechny elektronické důkazy, nahrávky, fotografie a podobně byly vymazány.

V další úplatkářské aféře bylo odsouzeno na 30 osob, mezi nimi i ministr z dob jeho premiérování, jakož i několik jeho osobních přátel. Tehdy se ještě Sócrates zatčení vyhnul.

Během svého premiérského mandátu prosadil, aby lidé, kteří si převedou do Portugalska nejméně půl milionu eur, nemuseli nic platit. A také že se nebude pátrat, jak tyto peníze získali.

Sócrates argumentoval, že tímto způsobem přitečou v době krize do země tolik potřebné finanční prostředky. Byl to i způsob, jak vyprat nelegální peníze.

Týdeník Sol letos v létě objevil šokující skutečnost. José Sócrates si ze Švýcarska převedl 20 milionů eur. Podle Diaro Económico to byly jen tři miliony, ale i to je úctyhodná suma. Zejména když před třemi lety tvrdil, že si musel půjčit v bance, aby si mohl v Paříži pronajmout byt. A že má pouze jedno konto.

Ukázalo se, že žil v nejbohatší pařížské čtvrti. Zmíněné miliony uložil přes nastrčenou osobu v bance svého přítele Ricarda Salgada, dnes už zatčeného bývalého šéfa banky Espíritu Santo.

V neděli začal 57letý rozvedený exministr Sócrates vypovídat před vyšetřujícím soudcem. Snaží se ho přesvědčit, že původ oněch milionů je tak křišťálový, že ani křišťálovější nemůže být. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…