Karel Wichs: Ruská vojska v Mexickém zálivu?

21.11.2014 17:27

V množství vzpomínek na listopad 1989 zapadla jedna důležitá informace z Moskvy. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu veřejně oznámil, že ruské vojenské letectvo a ponorky budou hlídkovat v Mexickém zálivu.

Karel Wichs: Ruská vojska v Mexickém zálivu?
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vlladimir Putin

Jako důvod uvedl, že to vyžaduje bezpečnost Ruska. A dodal, že pro tyto účely už nařídil upravit letouny dálkového doletu.

Generál Šojgu pochází z města Čadan při mongolské hranici. Představuje novou doktrínu posílení ruských vojenských sil.

Od chvíle, kdy ho před dvěma lety do funkce ministra obrany dosadil Vladimír Putin, zintenzivnila vojenská spolupráce s některými latinskoamerickými zeměmi. Chtělo by se říct levicovými, ale správněji je asi hovořit o proruských režimech.

Na prvním místě je Kuba, které letos Kreml odpustil všechny dluhy z dob socialismu. Jedním z důvodů jistě je, že režim bratří Castrů stejně není a nebude schopen platit své dluhy. Hlavním důvodem však bude strategická poloha ostrova.

Mnozí si vzpomenou, jak se svět začátkem 60. let minulého století dostal na pokraj jaderného konfliktu. Moskva tehdy chtěla na ostrově rozmístit rakety s nukleárními hlavicemi.

Fidel Castro se tehdy velice zlobil na Nikitu Chruščova, že svou jadernou sílu z ostrova stáhl. Nyní si ruští vojáci vymínili možnost přistát a připlout na Kubu. Podobné dohody byly letos uzavřeny s Venezuelou a s Nikaraguou.

Označení nepřítele stmeluje národ, aby šel za svým vůdcem. Zejména v dobách těžkých, jako je dnes pro Rusy ta současná. Přesto bych řekl, že Putin válku nechce.

Někteří dokonce soudí, že v poslední době je z jeho jednání cítit ústup od provokací. Na druhou stranu stmelování národa se musí neustále přiživovat. Jinak by se mohlo stát, že režim padne. Prostě, hra s ohněm.

Mexiko na ruskou provokaci nereagovalo, jakoby se ho vůbec netýkala. A Pentagon se také tváří klidně. Pokud prý Rusové nenaruší vzdušný prostor USA a jejich lodě případně ponorky budou operovat v mezinárodních vodách, není důvod zasahovat.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…