Karel Wichs: Separatismus

14.09.2014 17:00

V minulosti se jednotlivá území scelovala. Z několika knížectví se vyloupla království, z původně samostatných celků vzniklo Německo nebo Spojené státy. Habsburkové vládli mnohonárodnostnímu Rakousku. Velký stát je politicky, hospodářsky i vojensky výhodnější než malý.

Karel Wichs: Separatismus
Foto: Archiv
Popisek: Mapa Evropy

Moderní doba se vyznačuje opačnou tendencí. Tento měsíc se bude ve Skotsku konat referendum o samostatnosti. Síly jsou vyrovnané, někteří chtějí vlastní stát, druzí ne. Ať zvítězí kterákoli strana, polovina Skotů bude nespokojena. Národní sebevědomí Skotové mají, chudými příbuznými v Británii nejsou. Někteří odborníci tvrdí, že prostě nechtějí zůstávat na periferii Velké Británie. 

O katalánské národnosti také nikdo nepochybuje. Katalánsko je nejbohatší ze sedmnácti španělských autonomií. Jeho separatističtí předáci však chtějí z centrálního rozpočtu urvat co nejvíc. Nebo prostě nechtějí mít nikoho nad sebou. Evropská unie však samostatné Katalánce nechce přijmout. A tak se mnozí rozmýšlejí. Kdyby došlo k referendu, radovala by se jich jenom polovina.

Obyvatelé Horní Adiže patří k bohatému severu. V minulosti se několikrát chtěli od Itálie odtrhnout. Vítali Hitlera, který je začal přesídlovat do Německa a mladé muže posílal na frontu. Po válce se chtěli začlenit do Rakouska. Římská vláda jim tehdy udělila významná privilegia. Zatímco v Rakousku by Horní Adige jako jižní Tyrolsko bylo jen desátou spolkovou zemí.

Separatisté na Ukrajině patří také mezi ty bohatší občany země. Chtějí větší samostatnost, ne-li úplnou. Na rozdíl od předešlých případů jsou podporováni velkým sousedem. Jestli zvítězí nad centrální kyjevskou vládou, dopadnou špatně. Dostanou se do područí Ruska, jež je bude ždímat, nebo se dokonce stanou jeho součástí.

A tak by se dalo pokračovat. Baskové, francouzští Kanaďané, Slováci, Pákistánci, Eritrejci, Čečenci… Každou chvíli se objeví další skupina lidí, která chce hospodařit s penězi vybranými na svém území, a vládnut si na něm. Státy se začínají drolit a nikdo pořádně neví proč. Nebo spíše každý přichází se svým vysvětlením. Je to zvláštní v době, kdy se svět stává stále menším a jednotlivé státy navzájem provázanější.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…