Karel Wichs: Zdražení vajec

21.03.2012 19:31

Jezte ryby, jsou zdravé. Státní propaganda za socialismu reagovala tímto sloganem na nedostatek hovězího, které měly ryby nahradit. Články na slovo vzatých odborníků poukazovaly na to, že maso mořských ryb je vlastně delikatesa, je výživné a zároveň lehké a hlavně obsahuje jód, kterého se nám v normální stravě nedostává.

Karel Wichs: Zdražení vajec
Foto: dogmtnfarm.com
Popisek: Vejce, kam až vyšplhá jejich cena?

Jednou se však stalo, jak to v plánovaném hospodářství za socialismu bylo obvyklé, že někdo zapomněl dovézt na náš trh mořské ryby. I objevily se hned články podepsané stejnými odborníky, že dovezené ryby obsahují těžké kovy, zejména stroncium.  

Na tohle jsem si vzpomněl v souvislosti s nedostatkem vajec na našem trhu. Redaktor Respektu, jehož člány rád čítávám, se mě snažil přesvědčit, že vejce jsou „zdravotně problematická poživatina“. Docela mě to pobavilo.  

Bývaly totiž doby, celkem nedávné, kdy byla tatáž vajíčka vynikající potravinou. Doc. Ing. Kamila Míková, CSc. z Ústavu chemie a analýzy potravin informovala vřejnost, že vajíčka patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek a zároveň i s vysokou stravitelností. U žloutků je to prý až 100 procent.  

Nemyslete si, v minulosti také býval nedostatek vajec. Jeden můj přítel vypráví, že jeho matka za války chovala v centru Prahy slepičku v bytě. Byla velice inteligentní, naučila se snášet v klidu otevřené trouby, věděla, kde má své krmení a nechávala se dokonce bez protestů vykoupat. Jenom slepičince se po ní musely uklízet. Na sebe si však bytová nosnice vydělala. Díky dobrému zacházení nesla prý každý den jedno vajíčko. Tehdy byla vejce na lístky, příděl byl malý a pod rukou stálo vajíčko i deset korun. Ono se to nezdá, ale zeptejte se kuchaře, kde všude jsou vejce při vaření potřebná. To není jen volské oko nebo smaženka. Zdá se, že mnozí občané si na válku nyní rozpomněli: stojí fronty na nosnice.  

Když nebyla vajíčka za komunistů, psalo se, že obsahují škodlivý cholesterol. Když jich pak byl na trhu dostatek, zdůrazňovalo se, že pozřený cholesterol projde člověkem, aniž by ho tělo vstřebalo. A taky byly vyšlechtěny nosnice, které obsahují minimální množství cholesterolu.  

K tomu je ovšem třeba připravit jim dobré životní podmínky. Mezi ně patří i velikost klecí, v nichž se chovají. Někteří politici jako třeba prezident Klaus si myslí, že za všechno může Evropská unie. Neustálým opakováním tohoto tvrzení už mnoho lidí přesvědčil, naposledy když napsal, že bruselští levičáci mohou i za náš nedostatek vajec. Nalezl viníka, ale jen podle přísloví: kdo chce psa bít, hůl si najde.  

Pravdou je, že vyspělé kapitalistické země řeší otázku chovu nosnic tak, že jim zvětšují klece, případně jim dopřávají volný výběh. EU koncem minulého století rozhodla chovné klece nejprve zrušit, později pod tlakem lobby drůbežářů je jenom zvětšit. A určila, že rozhodnutí vstoupí v platnost až v roce 2011.  

V Německu to pochopili a od nového roku tam jezdí Češi nakupovat levná vejce od zdravých nosnic. Poláci se na zavádění novot vykašlali a nyní od nich nikdo vajíčka nechce. Kdyby čeští farmáři trochu četli rozhodnutí Bruselu, případně kdyby jim je čeští politici přetlumočili, mohli by jim slepice nést zlatá vejce. A nemusela by být ani tak drahá. Takhle nezbývá než si postesknout: ještě že máme Evropskou unii, na kterou můžeme všechno svést. Nebo jak to řekla Maria Antoineta, než byla za francouzské revoluce popravena: Dělníci si stěžují, že nemají na vajíčka od slepiček? Tak ať jedí čokoládová.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…