Klub 2019: Dopis českým zemědělcům - Podpořte připravovanou protestní jízdu

12.02.2024 8:30 | Komentář

České zemědělce nikdo nevede, na jejich problémy, vyjma slibů, nikdo prakticky nereaguje, upadající potravinovou bezpečnost České republiky přehlíží a veřejnost neinformuje, respektive klame.

Klub 2019: Dopis českým zemědělcům - Podpořte připravovanou protestní jízdu
Foto: Foto: David Hora
Popisek: Setkání Klubu 2019 v Trhovém Štěpánově.

Vážené kolegyně, vážení kolegové a všichni, kteří podporujete české zemědělství,

jistě jste zaznamenali mimořádně velkou aktivitu a neuvěřitelně výbušné agrární prostředí v celé západní Evropě, které se rozšiřuje do Polska, Rumunska a Bulharska v Evropě východní. Například před právě uplynulým víkendem, v pátek 9. února polští zemědělci protestovali na 250 místech země a hrozí rozsáhlými akcemi dalších 30 dní, pokud nebudou splněny jejich požadavky. Tím hlavním je odstoupení eurokomisaře pro zemědělství Wojciechowskiho!

Česká republika je výjimkou. I v naší zemi sice proběhly protestní akce, jízdy zemědělské techniky, ke kterým se ale nehlásí vedení Agrární komory ČR, reprezentované prezidentem Janem Doležalem. To se od těchto akcí přímo distancuje, je prý vázáno usnesením mimořádného představenstva a dozorčí rady, které pro tento orgán samo připravilo a pozvalo k uzavřenému jednání ministra zemědělství pana Výborného.

Máme zato, že na rozdíl od shora uvedených zemí EU české zemědělce nikdo nevede, na jejich problémy, vyjma slibů, nikdo prakticky nereaguje, upadající potravinovou bezpečnost České republiky přehlíží a veřejnost neinformuje, respektive klame.

Příklad: Český rozhlas Brno v průběhu minulého týdne zahajoval zprávy sdělením, že u stavů prasat nastalo mírné oživení, další propad se zastavil. Skutečnost – produkce vepřového, hovězího a skopového masa, výroba, se v minulém roce 2023 v Jihomoravském kraji dál snížila, a to o 30%!

Vážené kolegyně, vážení kolegové, jsem coby bývalý prezident Agrární komory ČR pověřen Vás, jménem svým a jménem dalších členů Klubu 2019, požádat, abyste aktivně přistoupili a podpořili připravovanou protestní jízdu, která se připravuje na 19. února tohoto roku. Zúčastní se jí zemědělci ze všech krajů České republiky a stejně jako v zemích, které dlouhodobě vyjadřují svoji nespokojenost s absurdní zemědělskou politikou EU, skončí v hlavním městě, tedy v Praze.

Celá akce je řádně organizovaná, občané budou podrobně informováni a je na ministru zemědělství a premiérovi, jak se k živitelům národa postaví. Zatím se pan ministr Marek Výborný staví tak, že, cituji: „Jsem defacto v denním kontaktu se zástupci těchto nemalých organizací a snažím se jim vysvětlit……“. Nevíme, s kým je v denním kontaktu a co vysvětluje. Je třeba urychleně jednat a s námi už roky tak nečiní, pokud nepovažujeme za jednání různé dezinformace vystupňované až k urážkám, které ale nechceme v tomto dopise uvádět.

Závěrem si dovolujeme s plnou vážností konstatovat, že protest českých, moravských a slezských zemědělců tohoto rozsahu je prakticky poslední šancí, jak zastavit pád tohoto základního odvětví v České republice.

Proto Vás žádáme, abyste pro jejich zdar udělali vše, co je třeba. Jako první aktivitu vás prosíme o rozšíření této základní informace s tím, že další budou průběžně následovat, a to například na webu www.myzemedelci.cz.

Za Klub 2019

Jan Veleba
Ivan Vyskočil
Zdeněk Jandejsek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.