Kroměřížská výzva: Podporujeme prohlášení herců a divadel

29.10.2016 9:29

Jednoznačnou podporu vyjadřuje Kroměřížská výzva prohlášení herců a divadel, které byly zveřejněny pod názvy “Týdny občanského neklidu” a “Nemůžeme mlčet”.

Kroměřížská výzva: Podporujeme prohlášení herců a divadel
Foto: Vít Hassan
Popisek: Na akci z „podhradí" na oslavu 98. výročí vzniku našeho státu, která se uskutečnila na Staroměstském náměstí

Prohlášení reaguje na zjitřenou společenskou atmosféru, která v těchto dnech nastala a kterou pociťuje velká část naší společnosti. Kroměřížská výzva tímto zve zástupce herců na shromáždění (Koncert pro budoucnost), které se uskuteční 17. listopadu 2016 na Václavském náměstí, aby vyjádřili, spolu s dalšími občany a zástupci profesních a občanských skupin, svůj názor.

Dny 28. říjen a 17. listopad jsou nerozlučně spjaty s osudem České a Slovenské státnosti ve smyslu své existence a je tedy logické, že se téma budoucího ukotvení naší země dostává do popředí zájmu společnosti. 28. říjen 1918 nám připomíná vznik Československa, vyvzdorovaného na Rakousko-Uhersku, avšak v průběhu dvacátého století těžce decimovaného ze strany nacistického Německa a Sovětského svazu. V tento den bychom měli vyjádřit úctu a vděk zejména T.G. Masarykovi, Edvardu Benešovi, Milanu Rastislavu Štefánikovi a dalším lidem, kteří u zrodu Československa stáli. 17. listopad 1989 nám přinesl ukončení vazalských vztahů ve střední a východní Evropě, konstituování demokracie, Evropu bez hranic, bezpečnostní záruky a ochranu práv občanů, tedy obnovení smyslu naší existence a měli bychom si připomenout zejména neúnavný boj za svobodu našich disidentů v čele s Václavem Havlem. Oba dny by měly být svátky smíření, radosti a vítězství.

Namísto toho jsme svědky nebezpečně negativního vývoje na domácí politické scéně, který může mít nepředvídatelné důsledky a který bychom měli společnými silami zastavit.

Ostudný Dopis čtyř nejvyšších ústavních činitelů reagující na mírumilovnou návštěvu duchovního vůdce dalajlámy nemá v naší polistopadové politice obdoby a není divu, že v kombinaci s kupčením se státními vyznamenáními zvedl vlnu občanského odporu. Ale jsou to poslední negativní projevy destrukce našeho demokratického systému. Je nanejvýše varující, že se tyto projevy stupňují.

Proto se zcela ztotožňujeme s tím, že „NEMUŽEME MLČET. BRAŇME SE!“

Za Kroměřížskou výzvu:

Michael Kocáb, Jiří Šesták, Jan Štern, Jakub Pitron, Jakub Peszynski, Tomáš Pasterný, Martin Hausenblas, Michal Bosák, Ludmila Ministrová, Karel Karika, Hana
Konvalinková, Jiří Kotek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…