Kverulant: CRAB – IT tunel za 1,6 miliardy se chystá spolknout dalších 600 milionů korun

07.08.2019 19:10

Kverulant odhalil již v roce 2013 tunel, který se vymyká běžným měřítkům. Jde o nákup CRABu, centrálního registru administrativních budov, za který stát již utratil 1,6 miliardy korun. Přitom CRAB je v zásadě jen trochu lepší excelová tabulka. Cílem Kverulanta je dosáhnout potrestání viníků. To se mu přes veškerou snahu stále nedaří a tak největší tunel v dějinách českého IT pokračuje dál. Nově dvěma podvodnými výběrovými řízeními za další téměř 600 milionů korun. Kverulant opět protestuje a dnes podal žádost o prošetření obou tendrů k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže.

Kverulant: CRAB – IT tunel za 1,6 miliardy se chystá spolknout dalších 600 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Razima, ředitel neziskové organizace Kverulant

Centrální registr administrativních budov (CRAB) je software který provozuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Jde o systém velmi nepřesný, plný nedostatků do té míry, že počet v něm editovaných budov v něm dokonce klesá. Kverulant.org podal hned několik stížností a trestních oznámení ve snaze tento tunel zastavit. Vše bylo marné a tak dosud nepotrestaní tuneláři ve státním dresu pokračují. Nově ÚZSVM v tichosti zorganizoval fingované výběrové řízení na další práce na programu CRAB a na Informačním systému majetku státu (ISMS), jehož je CRAB součástí. To celé pouhých 5 měsíců před koncem platnosti současné smlouvy s IBM. Zadávací dokumentaci zveřejnil ÚZSVM pouze na stránkách NEN. Nabídky musí být předloženy ve zkráceném termínu 30 dnů tak, aby jediným možným dodavatelem byl opět stávající dodavatel. Lhůta pro podání nabídek stanovena na 15. srpna 2019. Veškeré práce na modulu CRAB (analýza systému, customizace systému, migrace dat, pilotní iniciace provizorního CRAB, testování a základní školení)  v celkové ceně 110 milionů korun musí být hotové do konce roku, kdy musí být spuštěn ostrý provoz.  Stejné je to s druhou zakázkou na systém ISMS za 484 milionu korun.  I ta musí být v ostrém provozu do 1. ledna 2020. Z uvedeného naprosto evidentní, že se o žádnou soutěž nejedná. Nový teoretický dodavatel systému CRAB či ISMS by se do konce roku nejspíš ani nedokázal seznámit se všemi úředníky, kteří mu mají poskytnout informace tak, aby vůbec mohl zahájit provedení analýzy.  Další pojistkou na pokračování velmi lukrativního tunelu je skutečnost, že  ÚZSVM není vlastníkem datového modelu. Tím je IBM. Kverulant je přesvědčen, že ÚZSVM opět záměrně vytvořilo s IBM tunel na  další stovky milionů Kč peněz daňových poplatníků a proto dnes podal žádost o prošetření obou tendrů k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže.

Další informace naleznete v Kverulantových stránkách v kauze CRAB největším tunelu v dějinách českého IT ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …