Ladislav Jakl: Poslední fáze prokurátorokracie?

15.06.2016 15:48

Aktuální spor kolem chystané reorganizace některých policejních útvarů vyvolal další kolo vnitrokoaličních šarvátek. Mnozí politici a novináři předčasně mluví o vládní krizi a objevují se i krkolomné spekulace o hrozbě prezidentské vlády. Horlivý vstup vládních politiků do debaty dává tušit, že v silových složkách dávno nejde o nezávislost, ale o to, kdo kde má „své lidi“.

Ladislav Jakl: Poslední fáze prokurátorokracie?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl, tajemník bývalého prezidenta Klause

Prvotní příčinou všech dosavadních konfliktů v koalici je ale její nesourodost, jednotlivá sporná témata jsou spíše jen nahodilými epizodami trvalého poměřování zájmů vládních stran. I proto se míjí s jádrem sporu kolem policejní reorganizace ti, kdo od ní velmi rychle přešli k hypotetickým scénářům pádu vlády a dalších ústavních kroků. Spor je totiž zásadní sám o sobě.

A zásadním se stal naprosto nepřijatelným vpádem lobby státních zástupců do systémové problematiky zcela jiného resortu, než je jejich resort spravedlnosti. Vrchní prokurátorka v Praze využívá své pozice mediální oblíbenkyně k ostřelování policejního prezidia a ministerstva vnitra, její kolegové z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci se ale rovnou rozhodli pojmout reorganizaci jako možný kriminální čin a jako takový ji hodlají vyšetřovat.

Nejde jen o to, že se tím (nikoli poprvé) ocitají mimo svou regionální působnost danou zákonem, ale především o to, že chtějí svůj názor na odborný a manažerský krok, který je zcela v působnosti policie a ministra vnitra, prosazovat mocí svého úřadu.

Jistě, státní zástupci mají neopominutelné místo v jednotlivých trestních kauzách, ve věci systému řízení policie však mohu mít maximálně hlas konzultační a nikoli si zneužíváním svých pravomocí vynucovat uspokojení svých profesních potřeb.

Vše se zdánlivě točí kolem jednoho policejního důstojníka, o kterém kdekdo říká, že se více než své práci věnuje schůzkám s vybranými novináři. Jádro sporu je ale daleko vážnější: bude nadále místo demokraticky volených vlád neomezeně vládnout kasta nekontrolovatelných státních zástupců? Strhne na sebe i zbytek moci? Nebo lze demokracii ještě ubránit? Braňme ji!

Psáno pro IVK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

14:56 Ivo Strejček: Petr Pavel znovu ukázal, že jeho prezidentování je pro naši zemi nebezpečné

Prezident Petr Pavel o sobě v minulých dnech dal vědět. Nemám na mysli jeho jakousi nehodu na motorc…