Ladislav Kašuka: USA v Sýrii „házejí zpátečku“, aby zásluhu na porážce IS nemělo hlavně Rusko!

20.09.2015 13:51

V situaci, kdy Rusko zvyšuje v Sýrii svou materiální vojenskou pomoc Asadovi a vyjadřuje svou připravenost se fyzicky zapojit do boje proti IS, najednou USA mění všechny své dosavadní postoje.

Ladislav Kašuka:  USA v Sýrii „házejí zpátečku“, aby zásluhu na porážce IS nemělo hlavně Rusko!
Foto: archiv L. Kašuky
Popisek: Ladislav Kašuka

V okamžiku, kdy návrhy ruského prezidenta Vladimíra Putina na vytvoření mezinárodní koalice pro boj proti Islámskému státu se zapojením ruské armády podpořila řada zemí celého světa, včetně Německa a dalších států Evropské unie, nezbylo americkým politikům nic jiného, než přehodnotit své dosavadní postoje.

Důvodem, proč tomu tak je, není nějaký náhlý záchvat americké mírumilovnosti a mezinárodní solidarity, ale strach z mezinárodní ostudy a z izolace, která by nastala v případě, že by Ruskem vedená vojenská koalice spolupracující se syrským prezidentem, porazila vojska Islámského státu bez zapojení ozbrojených sil USA!

Tato obava je jediným pravým důvodem, proč USA ústy svého ministra zahraničí Kerryho najednou volá po jednání o konfliktu v Sýrii se zapojením Bašára Asada a netrvá na jeho okamžité rezignaci z prezidentského postu!

Nedivte se té náhlé změně politického kurzu

Američané, kteří ještě před rokem naprosto odmítali s Asadem nejen spolupracovat, ale vůbec mluvit a kteří společně s Británií začali klidně bombardovat (podivně neúspěšně) jimi vybrané cíle na území svrchovaného syrského státu bez Asadova souhlasu, se nyní tváří jako mírotvůrci ochotní jednat s kýmkoli, kdo jim pomůže porazit IS!

Nedivte se však té náhlé změně politického kurzu! Stačí si představit ten z ostudy ušitý kabát, který by musela Amerika hodně dlouho nosit, kdyby přes jejich protesty a neúčast americké armády v boji, Ruská federace sama, nebo v rámci nějaké koalice porazila teroristické hordy islámských extremistů v Sýrii a pak třeba nedej bože i v Iráku a Afghánistánu!

Bylo by totiž logické, že v případě úspěchu ruského vojenského nasazení v Sýrii, by ostatní země ohrožované stejným nebezpečím, žádali příště pomoc jen od Ruské federace a nikoli od stranou stojícího USA!

Tím by však Američané ztratili jak svůj vliv v regionu, tak jakoukoli prestiž, která jim v očích některých lidí ještě zbyla!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.