Ladislav Žák: Stachanovci překonáni…

19.09.2014 16:47

Sovětský úderník Stachanov by se divil a nakonec by si hanbou serval všechny řády, kdyby slyšel, jak za to chtějí v Poslanecké sněmovně vzít jeho následovníci, úderníci z hnutí ANO. Pojem efektivity dostává ve světle představ hnutí ANO o parlamentní demokracii úplně nový rozměr. Představa, že existuje možnost, že jednání poslanců má být efektivní, vyvolává následnou představu, že by konečnou vizí měl být stav, že se činnost poslanců má vyplatit.

Ladislav Žák: Stachanovci překonáni…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš ve sněmovně

Možná by měl mít Parlament svůj marketing a merchandising, o prodeji mediálních práv nemluvě. Také nějaký ten outsourcing by se hodil a místo státních symbolů pár billboardů. Masivní prodej upomínkových předmětů s tvářemi poslanců v ulicích Prahy by byl samozřejmostí.

Ve velkém sále by mohlo být kasino a v přilehlých prostorách masážní salón s hotýlkem. Jednání Sněmovny by se pak odehrávaly v nedaleké nevelké hospůdce U Hrocha, kam by předsedové klubů přinesli ověřené podpisy poslanců pod jednotlivými návrhy a s pomocí kalkulačky je sečetli a vyhlásili výsledky. Diskuse by byla toliko na veřejně dostupném webu, s časově omezeným přístupem podobně jako bleskový šach. Kdyby snad nebyly podpisy, tak by se U Hrocha jednoduše hlasovalo pozice-opozice, aktuálně tedy prostě 3:2. Know-how by následně přejal i zcela neefektivní Senát, pokud by nebyl vůbec zrušen.

Je mi celkem jasné, že výsledky takto organizovaného efektivního a výdělečného Parlamentu, by se od současného stavu lišily jen minimálně. Možná by dokonce bylo méně ostudy. Nicméně, jsem za zachování status quo, protože ten mi zachovává víru a naději, že to jednou bude lepší a poslancům dojde, že nejsou partajní loutky, a lidé je budou milovat, když nechají právní řád co nejdéle na pokoji. A naděje a víra, to jsou přece pilíře naší, tedy křesťansko-tržní Evropy.

Láska s pravdou to už mají za sebou…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …