Libor Dvořák: Bez průlomu nejspíš skončí setkání Putina s Porošenkem v Minsku

27.08.2014 11:40

Bez průlomu s největší pravděpodobností skončí dnešní vrcholné setkání v Minsku, jehož inspirátorem se stal běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Libor Dvořák: Bez průlomu nejspíš skončí setkání Putina s Porošenkem v Minsku
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Ten byl ostatně už předem označován za jediného summitového vítěze, aniž pro to, kromě již zmíněného pozvání, musel cokoli dalšího udělat.  

Na společném setkání všech vrcholných politiků na této schůzce Putin řekl, že mimořádně ostrou krizi na Ukrajině nelze vyřešit „eskalací silového scénáře, který by nerespektoval bytostné zájmy jihovýchodních regionů země a nepočítal s mírovým dialogem s jejich představiteli“.  

Petro Porošenko na to odpověděl, že „světové společenství už zažilo období konfrontací, zadržování a izolace a mělo bezpočet možností přesvědčit se o tom, že je to cesta nikam. Budoucnost má výhradně respektování mezinárodního práva, poctivé plnění všech závazků, které na sebe jednotlivé země vzaly, a další rozvoj vzájemně výhodné spolupráce“.  

Když poněkud zjednodušíme diplomatickou rétoriku, je poselství srozumitelné. Putin říká: „Dejte východu země širokou autonomii a ještě lépe nezávislost.“ Kdežto Porošenko odpovídá: „Nechte naši zemi na pokoji a určitě se dohodneme.“  

Bez průlomu s největší pravděpodobností skončí dnešní vrcholné setkání Putina (vlevo) s Porošenkem (vpravo) v Minsku, jehož inspirátorem se stal běloruský prezident Alexandr Lukašenko
Foto:  ČTK/AP, Sergei Bondarenko

Jak prosté, milý Watsone! Jenže právě diametrálně odlišné postoje obou hlavních protagonistů dnešního minského setkání jsou důvodem, proč se ani určitě, ani přibližně, ba ani jakkoli dohodnout nemohli…  

Summit rozhodně přinese pár dílčích dohod, týkajících se třeba toho, jak po podepsání Asociační dohody mezi Ukrajinou a EU, k níž podle Porošenka dojde již v září, zabránit ukrajinskému reexportu levného evropského zboží do Ruska, čehož se bojí zase Putin, či jak zajistit spolehlivý tranzit ruského zemního plynu přes Ukrajinu do Evropy... a další jistě významné, ale přece jen technikálie.  

I to je jistě dobré, ale ve chvíli, kdy na Ukrajině zuří nevyhlášená, zato však ničivá a smrtonosná válka, je to prostě málo. Byť se očekává, že oba prezidenti, pokud spolu v Minsku nakonec budou jednat mezi čtyřma očima, se dohodnou alespoň na pokračování přímého jednacího procesu.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.