Libor Dvořák: Může si prezident Putin dovolit obchodní válku se Západem?

15.03.2014 20:58

Vladimír Putin se snaží hrát roli silného politického vůdce, na nějž nějaké západní sankce naprosto nedělají dojem. Hlavně německá média se snaží prozkoumat, zda je tomu opravdu tak.

Libor Dvořák: Může si prezident Putin dovolit obchodní válku se Západem?
Foto: RussianMind
Popisek: Staronový ruský prezident Vladimir Putin

Mnozí experti na Rusko se totiž domnívají, že Putin vytváří jen zdání své politické, vojenské, ale hlavně ekonomické síly. Kdysi nejvýznamnější západní investor v Rusku William Browder (pro nějž ostatně pracoval právník Sergej Magnitskij, který za nejasných okolností zemřel ve vyšetřovací vazbě) v nedávném rozhovoru pro Die Welt prohlásil, že Putin mu připomíná „pokerového hráče, který má v rukou mizerné karty, ale ve snaze soupeře zastrašit neustále zvyšuje sázky a zkrátka klasicky blufuje: ve skutečnosti nemá silnou armádu, ekonomika je velmi slabá a kapitál ze země neustále utíká“. Tolik William Browder. 

Prezident německého Federálního obchodní sdružení BGA Anton Börner pak německému Bildu doslova říká: „Pokud by se pro německou ekonomiku stal případný zahraničně obchodní konflikt nepříjemnou chorobou, té ruské by to přineslo následky vskutku fatální.“ Na důkaz postačí pár čísel: zatímco na celoevropském HDP se obchod s Ruskem podílí 1 %, na straně Ruska má analogický ukazatel hodnotu 15 %. USA pak takovouto obchodní válkou nebudou poznamenány skoro vůbec, protože jejich ekonomická provázanost s Ruskem je zanedbatelná. 

Naléhavé obavy vyvolávají diskuse v ruské Státní dumě, kde četní poslanci navrhují znárodnění majetku západních společností v Rusku, což by pro Západ byla citelná rána. Ale zase – efekt by byl jen krátkodobý a důsledky přímo tragické, protože Rusko by napříště na nějaké západní investice mohlo zapomenout. 

Sečteno a podtrženo – případné vzájemné sankce a obchodní omezení přirozeně poznamenají jak Ruskou federaci, tak EU, ale z čistě ekonomického hlediska bude daleko citelněji zasaženo právě Rusko, které je na západních technologiích mnohem závislejší než Západ na ruských energetických surovinách. A to nemluvíme o politických škodách, jež současné Rusko odsouvají do role dalšího Íránu. Doufejme, že si tohle všechno v Moskvě alespoň někdo uvědomuje, i když Vladimir Putin to rozhodně není.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Nevykořenitelné mýty o zločinech solárníků

11:24 Zdeněk Jemelík: Nevykořenitelné mýty o zločinech solárníků

Ústavní soud vyhověl stížnosti bývalé předsedkyně Energetického regulačního úřadu (dále jen ERÚ) Ale…