Libor Dvořák: Před třiceti lety nastoupil k moci Michail Gorbačov. Vlastizrádce, jehož měli radši v zahraničí?

15.03.2015 21:01

Mladý papaláš nahradil staré papaláše, řekl si autor těchto řádek v předjaří roku pětaosmdesátého. Naštěstí tomu tak nakonec nebylo a překvapení stíhalo překvapení.

Libor Dvořák: Před třiceti lety nastoupil k moci Michail Gorbačov. Vlastizrádce, jehož měli radši v zahraničí?
Foto: tan, breaknews.com
Popisek: Michail Sergejevič Gorbačov, bývalý sovětský komunistický politik

Pravda, to první nebylo pro běžného Rusa zrovna příjemné: Gorbačov se pokusil historické národní prokletí v podobě masového alkoholismu řešit částečnou prohibicí, což se nakonec nezdařilo, stejně jako se Michailu Sergejevičovi nezdařila spousta jiných věcí. Pak už to ale šlo ráz na ráz.

Doma Gorbačov otevřel stavidla svobodě slova, opravdové žurnalistice a publicistice, která stále odvážněji popisovala, čeho se sovětská společnost za tři čtvrtě století dopracovala.

Bilance to samozřejmě nebyla příliš veselá – spíš přímo naopak: byla tak otevřená a děsivá, že se jí většina Rusů zalekla a napříště podobné věci slyšet nechtěla. Snad i proto má dnešní Rusko takovou státní moc, jakou má. Přesto se tehdejší Gorbačovovo reformní úsilí žel bohu omezilo pouze na pojmenování problémů, nikoli na jejich řešení.

Ve světě je Michail Sergejevič dodnes mnohem populárnější než doma: s Američany podepsal řadu významných dohod, omezujících do té doby naplno běžící závody ve zbrojení, ale především ve spolupráci s tehdejšími světovými státníky ukončil studenou válku, rozpustil Varšavskou smlouvu a vyklidil střední a východní Evropu.

Právě proto je v dnešním zběsile militarizovaném Rusku považován málem či zcela za vlastizrádce, který by za své zločiny měl být souzen.

Konec Gorbačovovy krátké politické kariéry načal srpnový puč v roce 1991 a definitivně ho potvrdil 8. prosinec téhož roku, kdy jeho hlavní domácí oponent Boris Jelcin společně s ukrajinským Leonidem Kučmou a běloruským Stanislavem Šuškevičem Gorbačovovův zmítající se Sovětský svaz jednoduše rozpustili a způsobili tak, řečeno s Putinem, „největší geopolitickou katastrofu 20. století“, již se současný ruský prezident poslední dobou snaží doslova za každou cenu napravit.

Ať už se dnes na Gorbačovovu éru díváme jakkoli, jedno je zcela nesporné: právě tento muž způsobil rozpad nelítostného komunistického světa, konec nebezpečné jaderné konfrontace a přinesl svobodu národům střední a východní Evropy. Na čemž nic nemění ani fakt, že zdaleka ne vše, co se díky němu stalo, měl Michail Sergejevič v úmyslu. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…