Libor Dvořák: Putin nejspíš přehodnotil svou politiku a už neusiluje o vytvoření Novoruska

10.12.2014 15:50

Nechce další eskalaci konfliktu, domnívá se německý Der Spiegel a vyslovuje i názor, že ruský prezident zřejmě pochopil, že na takové sousto by jeho Rusko jednoduše nestačilo.

Libor Dvořák: Putin nejspíš přehodnotil svou politiku a už neusiluje o vytvoření Novoruska
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Severoatlantická politická špionáž ovšem zároveň tvrdí, že Putin rozhodně nenechá východoukrajinské separatisty napospas osudu a bude se teď brát za to, aby se z Doněcké a Luhanské oblasti staly co nejautonomnější regiony federalizované Ukrajiny.

Což znamená, že Rusko bude tlačit na to, o čem se v Kyjevě už delší dobu mluví, totiž právě o možné federalizaci země.

Ta má ovšem v ukrajinské metropoli hodně nepřátel, a to z dosti přirozeného důvodu: Mnozí politici se domnívají, že unitární stát by Ukrajinu lépe ochránil před dalšími separatistickými choutkami, které nebují jen na východě země.

Ostatně Putin prý pro nejbližší dobu plánuje vyřešení problému nekoordinovaných separatistických kroků. Jasné ovšem není, jak to chce udělat.

Není přitom vyloučeno, že jistým signálem nového přístupu k ukrajinskému problému je nečekaná sobotní Putinova schůzka s francouzským prezidentem Hollandem na vnukovském letišti. Mnoho detailů známo není, ale hlavním tématem měla být právě Ukrajina.

Četní západní pozorovatelé se domnívají, že sobotní Hollandova zastávka v Moskvě, zřejmě domluvená na pro Putina potupné schůzce G20 v australském Brisbane, je zároveň snahou francouzského prezidenta vystoupit ze stínu Angely Merkelové a vrcholných představitelů USA v ukrajinském prostředkování.

Americký týdeník Time zároveň upozorňuje na to, že Putin se v posledních dnech vzdal ostrých výroků na adresu oficiálního Kyjeva.

Komentátor tohoto světoznámého časopisu Simon Schuster tvrdí, že podle konceptu čtvrtečního Putinova poselství o stavu RF, který původně šířila tisková služba Kremlu, se ruský prezident Rusku i světu chystal zjevit, citujeme, že „ani mezinárodní právní akty, ani lidskoprávní organizace nedokázaly zabránit tomu, aby kyjevský režim fyzicky nelikvidoval vlastní občany“.

Této velmi tvrdé formulaci se však podle Schusterova názoru na poslední chvíli vyhnul.

V každém případě neustále přibývá signálů, že Putin, jsa si vědom velké chyby, jíž se ukrajinským dobrodružstvím dopustil, lavíruje, jak se dá.

Nejde přitom s největší pravděpodobností o kroky předem připravené, ale vynucené. Zajímavé bude sledovat, jak to pro Vladimira Vladimiroviče nakonec dopadne. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …