Libor Dvořák: Senzační střídání stráží v separatistických republikách na Ukrajině

15.08.2014 21:58

„Senzační střídání stráží!“ tvrdí dnešní ruský zpravodajský portál newsru.com: doposud nenahraditelný „ministr obrany Doněcké lidové republiky“ Igor Girkin, známý také pod pseudonymem Strelkov (ačkoli kdoví, které z těch dvou jmen je pravé) včera na svou funkci rezignoval.

Libor Dvořák: Senzační střídání stráží v separatistických republikách na Ukrajině
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Děje se tak ve chvíli, kdy se v těžkých bojích stále lépe vede ukrajinské armádě, a především zřejmě Národní gardě, a kdy se navíc mluví i o těžkém Strelkovově zranění – jakkoli se ho separatistické kruhy snažily vyvrátit. 

To ovšem není jediný odchod z východoukrajinského separatistického mocenského Olympu. Pár hodin před Strelkovem složila své úřední pravomoci také hlava administrativy tzv. Luhanské lidové republiky – Valerij Bolotov. I on měl údajně utrpět dosti vážné zranění, jehož následky mu „nedovolují naplno pracovat v této významné funkci ku prospěchu luhanského obyvatelstva ve složitých válečných podmínkách“. 

Přičteme-li k tomu dobrovolný odchod Alexandra Borodaje z funkce „doněckého premiéra“ už minulý týden, je zřejmé, že v separatistickém vedení se cosi podstatného děje – a je málo pravděpodobné, že by se tolik lidí z vedení obou pseudorepublik ke stejnému kroku takhle najednou rozhodlo samo o sobě. 

Vysvětlení jsou v zásadě dvě: buď jde o snahu muže s ruským občanstvím nahradit etnickými Ukrajinci z těchto regionů, anebo, a to je spekulace o dost senzačnější, Moskva sice tiše, ale přece jen dává od krize, již sama vyvolala, ruce pryč. 

Uvědomíme-li si, že včerejší Putinův projev v Jaltě západní komentátoři dnes interpretovali jako smířlivý, je možné, že ruský prezident se skutečně snaží z ukrajinského konfliktu se ctí vycouvat. 

Odpověď na tyto úvahy nám dá až další vývoj v krizové oblasti. Dnes měly rusko-ukrajinskou hranici údajně překročit další ruské vojenské kolony, nemluvě o 280 bílých kamionech s ruskou humanitární pomocí. 

Pořád totiž musíme uvažovat o tom, co by se asi stalo, kdyby byť jediný z těchto nákladních vozů byl náhodou zasažen raketou, již by Moskva okamžitě označila za ukrajinskou. To by pak všem vyvstaly starosti mnohem osudovější…

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…