Libor Dvořák: Smetiště Ruska. Ekologové bijí na poplach v Kaliningradské oblasti

12.04.2015 10:59

Zmíněný problém, na nějž poukazují i tři sousední pobaltské země, zejména pak Litva, existuje už od sovětských dob. Stavba nových výkonných čističek ovšem začala až v roce 2006.

Libor Dvořák: Smetiště Ruska. Ekologové bijí na poplach v Kaliningradské oblasti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čistička

Zajímavé jistě je, že Ruské federaci v tomto případě – jistě ve vlastním zájmu – pomáhá i EU, která přidala 3,5 milionu eur. Ze 16 čističek, které se ale před devíti lety začaly budovat, jich zatím funguje jen pět.

Navíc tato zařízení zřejmě neběží, jak by měla. Pravidelně na ně docházejí stížnosti jak ekologických aktivistů, tak obyčejných občanů.

Kaliningradské noviny s příznačným názvem Domovník upozorňují například na to, že ve městě Gusevo byly ve vodě objeveny ropné látky, jejich množství 3800krát překračuje povolenou nejvyšší normy. Přepočteno na peníze tak každý den údajně vzniká škoda v astronomické výši 500 mln rublů, tedy asi 160 mln korun.

Podle údajů státní stanice Rádio a televize Kaliningrad prochází úplnou očistou jen třetina odpadních vod. Místní ekologové přitom soudí, že těmito ruskými odpady z území někdejšího Východního Pruska jsou postiženy prakticky všechny pobaltské země.

Ředitelka vodního departmentu ministerstva životního prostředí již zmíněné Litvy Agne Knežaité-Hofmané k tomu říká: „Tuto informaci považujeme za mimořádně znepokojivou. Domníváme se, že podobné znečišťování vodních ploch je zcela nepřijatelné, tím spíš, že moderní technologie jsou jednoznačně schopné takovéto poškozování baltského ekosystému dokonale eliminovat.“

Kaliningradská oblast je území opravdu specifické. Je to dnes velmi důležitá ruská výspa přímo v těle EU, která kromě popsaných má i četné další problémy, jež vyžadují rychlé řešení.

Ústřední vláda v Moskvě ovšem zejména v těchto pohnutých dobách o Kaliningradu a jeho okolí uvažuje v poněkud jiných intencích a periodicky naznačuje, které raketové či jiné zbraňové systémy sem přesune v případě, že si Rusko bude připadat ohroženo zvýšenou aktivitou Severoatlantické aliance v Pobaltí.

Kaliningradská oblast zkrátka funguje jako kdysi Kuba hned vedle pobřeží USA – tedy jako nepotopitelná letadlová loď. A kdo by si u letadlové lodi všímal, že z ní teče obrovská spousta špinavé vody. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …