Libor Dvořák: Vojenské podmanění Ruska není reálné, řekl ruský prezident

06.12.2014 19:28

V pravé poledne moskevského času předstoupil před poslance Federálního shromáždění a další pozvané hosty ruský prezident Vladimir Putin a přednesl své poselství o stavu země.

Libor Dvořák: Vojenské podmanění Ruska není reálné, řekl ruský prezident
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Děkuji za podporu, začal dnes ruský prezident a konstatoval, že země prošla velmi závažnými zkouškami, jež dokáže zvládnout jen opravdu sjednocený a zralý národ. 

Prvním tématem pak byl Krym, jehož anexi Putin označil za „akt historického znovusjednocení ruských území“.

V pasáži věnované Ukrajině ruský prezident řekl, je Ruská federace pomohla všem postsovětským republikám včetně Ukrajiny na jejich cestě k suverenitě. „Jak bychom ale mohli obhajovat násilné převzetí moci, vraždy a další hrůzy?“ zeptal se Putin a vyslovil přesvědčení, že lid Ukrajiny všechny tyto události ještě přehodnotí. 

„Teď se nás všichni snaží přesvědčit, že co se tam děje, je v naprostém pořádku, a že se tomu máme bezmyšlenkovitě podřídit. To se nestane!“ prohlásil.

Co se na Ukrajině děje, podle Putina není jen výsledek nervózní reakce západu. Kdyby ukrajinské události nepřišly, vymysleli by si něco jiného, aby dynamicky se rozvíjející a sílící Rusko nějak zastavili. Mluvit s Ruskem z pozice síly však nemá smysl, soudí Vladimir Putin a nutno říct, že právě úvodní pasáže jeho projevu byly nejznepokojivější. 

Naznačily, ba doložily totiž, že ruský prezident se bude dál snažit hledat vnějšího nepřítele, a to tam, kde v zásadě není. Obviňovat euroamerický Západ, že chce Rusko zničit, je směšné.

Mnohem racionálnější byla ekonomická část dnešního Putinova poselství. Putin řekl, že Rusko se ekonomicky dál hodlá orientovat na Evropu, s níž ekonomicky skoncovat rozhodně nechce, ale zajímá se také o asijsko-tichooceánský region, tedy o partnery, kteří, jak Putin řekl, „nesměšují politiku s ekonomikou“. 

Zmínil samozřejmě i sankce, které sice škodí všem, ale zároveň jsou stimulem pro rychlejší rozvoj domácí ekonomiky. Na to má Rusko podle Putina dostatečně silný trh, přírodní bohatství i dobré profesionály prakticky ve všech oborech.

Asi nejzajímavější byly pasáže, které se předem očekávaly, v nichž se Putin snažil znovu do Ruska pozvat nejen zahraniční investory, ale přimět i ruské majitele kolosálních bankovních účtů v zahraničí, aby své peníze převedli do ruských bankovních domů. O jejich původ se prý v Rusku nikdo zajímat nebude.

Putin také řekl, že je třeba přestat s biřicováním poctivých podnikatelů a umožnit jim normální podmínky pro byznys. Mluvil o daňových a „dozorových“ prázdninách pro podnikatelskou sféru a znělo to vlastně velmi rozumně. 

Až na to, že dusivé byrokratické prostředí v Rusku, které má pod palcem naprosto všechno, přece vytvořil on sám. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Nevykořenitelné mýty o zločinech solárníků

11:24 Zdeněk Jemelík: Nevykořenitelné mýty o zločinech solárníků

Ústavní soud vyhověl stížnosti bývalé předsedkyně Energetického regulačního úřadu (dále jen ERÚ) Ale…