Lída Rakušanová: Nekonečný konec anonymních akcí

05.02.2013 21:24

Anonymní akcie, krycím jménem listinné akcie na doručitele či majitele, mají věru tuhý kořínek. Ačkoliv už dneska v této naprosto neregulované, veškerou kontrolu znemožňující podobě existují kromě ČR jenom na Marshallových ostrovech a na ostrově Nauru, protože všude jinde je jako prevenci před praním špinavých peněz a podporou terorismu zrušili nebo podstatně omezili, u nás se o ně bojuje dodnes. Což nepřekvapuje: anonymní akcie zaručují vlastnickým strukturám podniků neprůhlednost, protože práva k akciím v listinné podobě prostě vykonává ten, kdo je zrovna předloží.

Lída Rakušanová: Nekonečný konec anonymních akcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Ani ostatní akcionáři tedy nemusejí vědět, kdo je skutečně spolumajitelem. A nedozvědí se dokonce, jaké jsou s těmito anonymně drženými podíly právě prováděny transakce. Nedozví se to ovšem ani daňový úřad.  

A teoreticky se to nedozvědí ani zadavatelé veřejných zakázek. Anebo to naopak vědí až moc dobře. Pro podezření, že se tady veřejné zakázky dostávají přes neprůhledné firmy zpátky k těm, kteří je vyhlašují, či k okruhu vlivných lidí v jejich zákulisí, existuje řada signálů. Skoncovat s touto praxí tak, že by se do soutěží o zakázky ze státních peněz směly přihlašovat jen transparentní firmy, se v ČR nepovedlo ani při nedávné novele zákona o veřejných zakázkách. Do parlamentu se nicméně pak dostal vládní návrh, který by měl anonymní akcie alespoň regulovat. Podle něj by si vlastník anonymních akcií mohl vybrat, zda své akcie zaknihuje v centrálním depositáři, nebo je uloží pod jménem u registrované banky. Navenek tak zůstane jeho anonymita zachována, ale v případě potřeby budou mít zadavatelé veřejných zakázek, popřípadě policie a justice, možnost vlastníka identifikovat.  

Opozice nicméně žádá, aby anonymní akcie byly zrušeny úplně, anebo aby zákon alespoň stanovil, že se akcie musí registrovat jen u centrálního depositáře, protože jméno, pod kterým by byly akcie uloženy u bank, nemusí být pravé, jelikož akciová společnost si tam teoreticky může napsat cokoliv.  

Akcie na majitele v listinné podobě, tedy jako cenné papíry, mají přitom dlouhou historii: stály u zrodu akciových společností už na začátku 17. století a teprve časem se dostaly do důvodného podezření, že se jejich pomocí legalizují výnosy organizovaného zločinu a korupce. Proto jsou dneska už téměř všude zakázány. Podle Tomáše Ježka, jednoho z otců zdejší privatizace, propásla ČR šanci skoncovat s tímto přežitkem minulosti na začátku 90 let. Tehdy dostala nově zrozená pražská burza od francouzské vlády obchodní burzovní systém burzy v Lyonu, takže i tady bylo možné zaknihovat akcie elektronicky na účtech vlastníků. V obchodním zákoníku zůstaly nicméně listinné akcie na majitele jako možnost, což cestu ke zneužívání anonymity otevřelo dokořán.  

Ve zdejších podmínkách jsou totiž jejich majitelé nedohledatelní, protože ze zákona mají povinnost informovat o své identitě pouze společnost, kterou spoluvlastní, pokud to ovšem tato společnost od nich vyžaduje. Nezávisle to tudíž ověřit nejde, jelikož povinnost zdejších akciovek zveřejňovat v obchodním rejstříku své účetní uzávěrky včetně majitelů, kteří v nich vlastní větší než pětinový podíl, existuje spíš v teorii než v praxi. Dodejme, že tady institut anonymních akcií dneska používá už každá druhá akciová společnost.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.