Lída Rakušanová: Palermo v Praze

11.07.2012 10:39

Když normální smrtelník (a volič) poslouchá výroky některých politiků v posledních dnech, musí získat nutně dojem, že to byla svého času nejen Vlasta Parkanová, kdo funkcí ve vládě dostal „jízdenku do Palerma“.

Lída Rakušanová: Palermo v Praze
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vlasta Parkanová byla doporučena sněmovním imunitním výborem k vydání policejnímu stíhání

Jestliže dneska ministr Kalousek tvrdí, že policie ve své žádosti o vydání dnešní místopředsedkyně parlamentu Parkanové lže a dopouští se zvůle, a jestliže mu v tom s viditelným rozčilením sekunduje i jindy nad vše povznesený ministr Schwarzenberg, pak bychom v tom Palermu byli všichni.

Parkanová použila kdysi srovnání s proslulou sicilskou mafií v souvislosti se svou funkcí ministryně obrany v Topolánkově vládě. A to poté, co byla ve svém resortu konfrontována s podezřelými praktikami, kam se podívala. Konkrétně tehdy policie podezírala desítky podnikatelů a ministerských úředníků ze zločinného spolčení při zmanipulovaných zakázkách pro Vojenskou ubytovací a stavební správu.

Podnět k šetření dal ovšem už někdejší ministr obrany Miroslav Kostelka v roce 2004. Za Parkanové pak celá věc po počátečním mediálním rozruchu na čtyři roky usnula. A dít se v ní něco začalo teprve v roce 2011, kdy krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích obžalovalo 52 lidí, z toho 11 bývalých zaměstnanců ministerstva obrany, kvůli zmanipulování nejméně 30 zadávacích řízení za 300 milionů korun v letech 2005 až 2007.

Už tehdy se mluvilo o možném stíhání jejich nadřízených: konkrétně ministrů obrany Šedivého a Parkanové, a náměstků Bartáka a Kopřivy. Ani jeden z nich ale obviněn nebyl. Přitom bylo už tehdy jasné, že odhalená kauza zmanipulovaných armádních zakázek je jenom špičkou obludného korupčního ledovce pod jednotlivými resorty.

Po víc než roce začíná ledovec, zdá se, praskat. Někdejšího náměstka Bartáka, který stihl být ve Fischerově vládě na obraně i ministrem, stíhá policie, ve vazbě je poslanec a středočeský hejtman Rath. A dnes imunitní výbor doporučil poslancům, aby vyhověli žádosti policie a zbavili imunity Vlastu Parkanovu, za jejíhož panování na ministerstvu obrany došlo k nejspíš horentně předraženému nákupu vojenských letounů Casa.

Jistě, Kalousek má v podstatě pravdu, když oponuje, že má-li být stíhána exministryně Parkanová za nákup letounů Casa, měli by být stíháni i všichni další polistopadoví ministři a náměstci, jejichž působení provázely kauzy obdobného typu. Jenže jediná možná odpověď v právním státě zní, že zbavení imunity ještě neznamená umetenou cestu do kriminálu. Protože zjistit, zda aktivní politik porušil při výkonu své funkce zákon nebo ne, může teprve soud.

Vlasta Parkanová, pokud si je tak jistá jak tvrdí, by tudíž měla být první, kdo by z tohoto důvodu na soudním řízení trval. Trvat by na něm měli i všichni ti, kterým na jejím budoucím osudu doopravdy záleží. Jinak se vystavují podezření, že čisté svědomí nemají ani oni. Jiným způsobem si totiž občan (a volič) jejich nařčení, že policie jedná účelově, vysvětlit nemůže. Leda že by přistoupil na konstrukci, že žijeme v zemi, kde se dá koupit úplně všechno. Pak by to ale byli zase politici, a především ti délesloužící, kteří by na tom měli zásadní podíl. Sklidili by jenom to, co sami zaseli. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Dufek: Česká harmonizovaná inflace - z deváté nejnižší rázem devátá nejvyšší

15:49 Petr Dufek: Česká harmonizovaná inflace - z deváté nejnižší rázem devátá nejvyšší

Podle zveřejněných dat Eurostatu se česká harmonizovaná inflace dostala nad úroveň 3 % a je aktuálně…