Lída Rakušanová: Potraviny pod lupou

26.02.2013 22:31 | Zprávy

Vyhlášená jihotyrolská restaurace „Fensterwirt“ uprostřed Brixenu vede už léta na jídelníčku steaky z koňského masa. Jsou dražší než ty hovězí, ale pokud se jim zákazníci vyhnou, není to jenom kvůli ceně. Jsou lidé, pro které je konina prostě tabu z etických důvodů. Nynější evropský skandál s příměsí koňského masa v hotových jídlech a v polotovarech je skandálem proto, že výrobci lidem tuhle ingredienci zatajili. Jde tudíž o klasické klamání spotřebitele.

Lída Rakušanová: Potraviny pod lupou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jídlo, ilustrační foto

To má ovšem podstatně víc podob než jen primitivní podvod se zatajenou koninou v polských burgrech, v italských lasagních nebo v masových kuličkách ze Švédska. A jsou to podoby mnohem rafinovanější, protože se dějí zcela legálně.

Nedávná studie německého svazu spotřebitelských středisek zjistila, že se víc než dvě třetiny zákazníků cítí v německých supermarketech klamáni, protože potravinářské výrobky velmi často nesplňují to, co slibují na lákavých obalech. Seznam triků, které dnes potravinářské koncerny v Evropě běžně- a legálně- používají, je vskutku rozsáhlý. Levné chemické aromáty, jejichž jeden gram propůjčí jednomu kilu potravin vůni dle potřeby, nahrazují nejen ovoce v jogurtech a v tvarohu, ale aromatizují i zmrazené ovoce, nakládané okurky, margarin nebo rybí konservy. Do krůtího salámu se přidává vepřové maso, do pesta z rukoly petržel, do šťávy z maracuji pomerančový extrakt, zaručeně pravý řecký ovčí sýr je z levného kravského mléka. Spolehnutí není, jak varují němečtí odborníci z tamních spotřebitelských středisek, ani na označení typu „bez konservačních látek“ nebo „bez cizorodých příměsí“. Řada takových označení totiž není chráněna a tak je výrobci používají, jak se jim zachce.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: rozhlas.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak to je?

Vy tvrdíte, že byste nikdy nepodpořil plošné šmírování komunikace, ale váš bývalý náměstek Profant potvrdil pravý opak. Tak jak to je? Já upřímně nevím, ale možná věřím teď spíš Pirátům, protože jste to byl právě vy, kdo chtěl zavádět i cenzuru na internetu, i když vy jste to nazýval vznešeně jako b...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Fiala: Rozhodnuto stále zdaleka není

11:24 Jan Fiala: Rozhodnuto stále zdaleka není

Denní glosa Jana Fialy