Lída Rakušanová: Potraviny pod lupou

26.02.2013 22:31

Vyhlášená jihotyrolská restaurace „Fensterwirt“ uprostřed Brixenu vede už léta na jídelníčku steaky z koňského masa. Jsou dražší než ty hovězí, ale pokud se jim zákazníci vyhnou, není to jenom kvůli ceně. Jsou lidé, pro které je konina prostě tabu z etických důvodů. Nynější evropský skandál s příměsí koňského masa v hotových jídlech a v polotovarech je skandálem proto, že výrobci lidem tuhle ingredienci zatajili. Jde tudíž o klasické klamání spotřebitele.

Lída Rakušanová: Potraviny pod lupou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jídlo, ilustrační foto

To má ovšem podstatně víc podob než jen primitivní podvod se zatajenou koninou v polských burgrech, v italských lasagních nebo v masových kuličkách ze Švédska. A jsou to podoby mnohem rafinovanější, protože se dějí zcela legálně.

Nedávná studie německého svazu spotřebitelských středisek zjistila, že se víc než dvě třetiny zákazníků cítí v německých supermarketech klamáni, protože potravinářské výrobky velmi často nesplňují to, co slibují na lákavých obalech. Seznam triků, které dnes potravinářské koncerny v Evropě běžně- a legálně- používají, je vskutku rozsáhlý. Levné chemické aromáty, jejichž jeden gram propůjčí jednomu kilu potravin vůni dle potřeby, nahrazují nejen ovoce v jogurtech a v tvarohu, ale aromatizují i zmrazené ovoce, nakládané okurky, margarin nebo rybí konservy. Do krůtího salámu se přidává vepřové maso, do pesta z rukoly petržel, do šťávy z maracuji pomerančový extrakt, zaručeně pravý řecký ovčí sýr je z levného kravského mléka. Spolehnutí není, jak varují němečtí odborníci z tamních spotřebitelských středisek, ani na označení typu „bez konservačních látek“ nebo „bez cizorodých příměsí“. Řada takových označení totiž není chráněna a tak je výrobci používají, jak se jim zachce.

To jediné, čím se spotřebitel může chránit, je důkladně zkoumat složení na obalech. Tam najde všechny ingredience v procentech, jakož i seznam všech použitých přísad. Pokud se v tom vyzná, zjistí, zda je sýr z mléka, nebo vznikl v potravinářské laboratoři z bílkovin, rostlinných tuků, zahušťovačů, aromátů a barviv. Obdobné je to s imitacemi šunky, kde je opravdového masa s bídou 60 procent a zbytek sestává z vody a zahušťovadel. Do polotovarů a hotových jídel, na mražené pizzy nebo bagety k zapékání, se používají imitace sýrů i šunky běžně. Stejně jako končívají falešné krevety z rozemletých rybích odřezků v rybích salátech. To všechno je legální. Ovšem jen za předpokladu, že to výrobci na obalech deklarují. Jak zjistili němečtí kontroloři, velmi často se tak ale právě u polotovarů nebo v gastronomii neděje.

Pokrok v klamání spotřebitele evidentně nezná mezí. Studie německého svazu spotřebitelských středisek upozorňuje například na to, že z kvalitního kusu masa nemusejí být ani bifteky, kuřecí řízky nebo rybí filé. Za pomoci enzymu, vyráběného ze speciální bakterie, se v potravinářském průmyslu dělají tyto výrobky i z odřezků, a to tak perfektně, že výsledek je k nerozeznání od původní předlohy. I kontroloři to jsou schopni zjistit teprve v laboratoři. Enzym, který slepuje řetězce proteinů, sice nemá být závadný, ale musí být rozhodně uvedený na obalu. Zrovna tak by se o této přísadě měli spotřebitelé dozvědět v restauracích a v kantýnách. Přesto je na místě otázka, kolika z nich by při informaci o enzymu v bifteku vůbec došlo, že má místo kusu masa na talíři poslepované zbytky. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

15:57 Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

Zdá se, že mainstreamové agentury pro výzkum veřejného mínění tvoří nerozbornou jednotu.