Lída Rakušanová: Prokuratura „neumí“ plzeňská práva

09.07.2012 20:03

„Je to v háji,“ postěžoval si jistý pražský advokát, otec čerstvé maturantky, když koncem května ministerstvo školství rozhodlo, že právnická fakulta v Plzni už nesmí přijímat studenty do prvního ročníku magisterského studia. A dodal: „Plzeňská práva jsem totiž uměl.“ Celkem bez zábran pak vysvětlil, co to znamená: hladký průchod přijímačkami by v Plzni prý vyšel tak na 80, letos možná už 90 tisíc.

Lída Rakušanová: Prokuratura „neumí“ plzeňská práva
Foto: Josef Dvořák
Popisek: Právnická fakulta v Plzni, součást Západočeské univerzity

V reálu to mělo fungovat tak, že ten, kdo přijímací testy od kandidátů vybíral, dal příslušný formulář automaticky stranou, aby jej učitel mohl ještě tentýž večer opravit, popřípadě vyplnit znovu. Relativně vysoká cena měla pak údajně obsahovat i garanci proplout studiem až k závěrečnému titulu. Dcerka by to sice nejspíš ani nepotřebovala, protože se učí celkem dobře: ale za ty nervy (míněno nervy tatínkovy) by se to prý vyplatilo…

Není vyloučeno, že nervy si teď tatínek přece jen ušetří: jak zjistil deník Právo, „pochybné udělování titulů na plzeňských právech zůstane bez trestu“. Policistům se totiž nepodařilo prokázat, že by některý z funkcionářů bývalého vedení fakulty spáchal v této souvislosti trestný čin. Takže šéfka plzeňských žalobců Antonie Zelená deníku Právo potvrdila, že případ byl odložen. 

A to jednak pro nedostatek důkazů, protože k obsahu kurzů i délce studia „neexistuje prakticky žádná dokumentace“, ale zejména i proto, že podle vysokoškolského zákona bylo rozhodování v pravomoci děkana, který tudíž rozhodoval „v pozici akademického funkcionáře, a nikoli v pozici úřední osoby“. Takže už z tohoto důvodu k žádnému „zneužití pravomoci úřední osoby“, jak znělo původně podezření ze spáchání trestného činu, ani dojít nemohlo.

Obdobně jako v případě plzeňských práv zavřela se mezitím voda i nad popraskem kolem pražské Vysoké školy finanční a správní, kde studovala, a to zřejmě v obdobném rychlotempu jako v Plzni, například řada pražských radních. A jako se zavřela i nad důvodnými podezřeními kolem dalších univerzit a vysokých škol v ČR. Zůstává nad tím vším rozum stát: v trestním zákoníku je přece v paragrafu 348 řeč o opatření si a uchovávání padělaných veřejných listin, a to dokonce v přesnější definici než tomu bylo v zákoníku dřívějším. Navíc existuje i judikatura, podle níž je diplom o ukončení vysoké školy veřejnou listinou. Přesto může vyšetřování, jako se to teď stalo v Plzni, nakonec ztroskotat na ryze formálním výkladu zákonů.

Teď je otázka, kolik konkrétních důsledků to bude mít: je to skoro na den přesně rok, co plzeňská univerzita odebrala dvanácti absolventům tamní právnické fakulty diplomy s tím, že je obdrželi protiprávně. V sedmi případech se jednalo o titul magisterský, ve třech o titul JUDr., a po jednom o bakaláře a Ph.D. Pokud policie nyní konstatovala, že se dřívějšímu vedení fakulty, tedy Jaroslavu Zachariášovi, Milanu Kindlovi a Ivanu Tomažičovi nedá žádný trestný čin dokázat, měl by mít šanci získat své tituly zpět i onen tucet rychlostudentů, kterým je univerzita odebrala. Nehledě na to, že konec konců i někdejší vedení fakulty, jelikož policie jejich případy odložila, by mohlo usilovat o návrat nebo alespoň o odškodnění.

Ozvat by se mohla i právnická fakulta, podle jejíhož nynějšího děkana Jana Paulyho směřuje ministerský zákaz nenabírat už žádné studenty do prvního ročníku magisterského studia k likvidaci fakulty. Proti rozhodnutí ministerstva je totiž možné podat rozklad. Takže není vyloučeno ani to, že „umět“ plzeňská práva se může ještě hodit. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…