Poslední odhalení Státní zemědělské a potravinářské inspekce, týkající se potravin z Polska s technickou solí nebo kyselinou mravenčí, ovšem dokládají, že může být ještě hůř: v jídle se může vyskytnout i to, co by tam v žádném případě být nemělo.
A tak se stále hlasitěji ozývá volání po soběstačnosti ČR ve výrobě potravin. Přičemž v podtextu nostalgicky zaznívá, že před listopadem 89 bylo prý v tomto ohledu líp. Na zeleninu nebo na maso se sice musely stát fronty, ale to, co spotřebitelé za své peníze dostali, bývalo kvalitnější než dnes. Špekáčky voněly po mase a sýr byl z mléka, a ne z kdoví čeho.
Dodejme, že párky z masa a sýry z mléka jsou v obchodech zrovna tak i dneska. Zákazníci za ně ovšem musejí být ochotni zaplatit víc. Kvalita prostě něco stojí. Především ale: soběstačnost ve výrobě potravin sama o sobě žádnou kvalitu nezaručí. Zaručila by jenom jednu věc, a sice jejich podstatně vyšší ceny.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: rozhlas.cz