Lidé z Horní Datyně nechtějí, aby obec sloužila náklaďákům jako objízdná trasa

13.11.2014 18:03

Nechceme, aby se Horní Datyně staly objízdnou trasou pro nákladní vozidla.

Lidé z Horní Datyně nechtějí, aby obec sloužila náklaďákům jako objízdná trasa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Vážená paní starostko,

v současné době je na Úřední desce Města Vratimova (dále jen „ÚDMV“) vyvěšena Veřejná vyhláška týkající se omezení vjezdu nákladních vozidel na silnice III/47310 a III/4701 (č.j. SMO/394679/14/OD/Šev, sp. zn. SMO/390539/14/OD). Na základě žádosti obce Václavovice o stanovení trvalé úpravy dopravního značení na území obce Václavovice, města Šenov a města Vratimov, spočívající v zákazu projíždění nákladních vozidel po silnicích III/47310 a III/4701 a dle souvisejícího situačního výkresu prochází navrhovaná objízdná trasa nezanedbatelnou částí obce Horní Datyně. S tímto si dovolujeme vyslovit náš oficiální nesouhlas.

Protestujeme proti tomu, aby se z části města Vratimov, konkrétně z části obce Horní Datyně, stalo místo, které bude sloužit jako objízdná trasa pro nákladní automobilovou dopravu. Horní Datyně byly stanoveny jako objízdná trasa v souvislosti s podáním žádosti obce Václavovice o stanovení trvalé úpravy dopravního značení na území obce Václavovice, města Šenov a města Vratimov, spočívající v zákazu projíždění nákladních vozidel po silnicích III/47310 a III/4701, viz výše uvedené. Dovolujeme si konstatovat, že Horní Datyně čelí již v těchto dnech abnormálnímu zatížení nákladní automobilovou dopravou. Ve valné části této obce nejsou vybudovány chodníky, chybí zde přechody pro chodce, řádně zpevněná krajnice silnice, chybí zde jakékoliv další bezpečnostní prvky typu zpomalovací semafory, betonové ostrůvky, atd. Dle našeho názoru, názoru těch, kdo zde žijí a denně se zde (zde, myšleno v Horních Datyních) pohybují, tak již v současné době není naprosto zajištěn bezpečný a život neohrožující pohyb osob (zejména pak dětí a mládeže!!!) směrem k autobusovým zastávkám, obchodům, ke kulturnímu středisku, směrem k základní škole, atd. Zároveň namítáme, že je zde v současné době prováděna výstavba kanalizace, která v letošním roce teprve započala a bude zajisté pokračovat v horizontu několika nadcházejících let (minimálně s ohledem na její „rozetapování“), což má za následek značnou komplikaci v dopravě i bez toho, že by byly Horní Datyně oficiální objízdnou trasou pro zmiňovaný odklon nákladní dopravy z části obce Václavovice. To vše by dle našeho názoru značně zvýšilo riziko ohrožení zdraví a životů obyvatel, jakož i kvality jejich života (především s ohledem na nezanedbatelný vliv na zhoršení životního prostředí a zvýšenou hlučnost). Účelem opatření, které je předmětem žádosti obce Václavovice, má být „snížení tranzitní těžké nákladní dopravy a tím i snížení negativních dopadů z dopravy na životní prostřední“. Nesouhlasíme s tím, aby se Horní Datyně staly objízdnou trasou, a to mimo jiné ze zcela stejných důvodů. Žádáme Vás proto tímto zdvořile o to, abyste jako starostka města Vratimov a tedy jako zástupce jedné z „dotčených osob“ (resp. zúčastněných stran) vzala náš protest a petici v potaz a zvážila veškerá zmíněná fakta a faktory ohrožující bezpečí, život a kvalitu života obyvatel obce Horní Datyně.

Vážená paní starostko, vyzýváme Vás k vyslovení nesouhlasu a k zamítnutí předmětného návrhu spojeného s omezením vjezdu nákladních vozidel na silnice III/47310 a III/4701 (č.j. SMO/394679/14/OD/Šev, sp. zn. SMO/390539/14/OD), viz ÚDMV[1], což potvrzujeme níže svým podpisem.

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 355. díl. Zákony a hloupost

8:11 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 355. díl. Zákony a hloupost

Minulý týden se kdosi pokusil zavraždit slovenského premiéra. To samo o sobě je sdostatek strašná zp…