Lidem se nelíbí, že ministerstvo odmítlo přijmout zraněné uprchlíky

12.12.2014 16:43

Otevřený dopis MV ČR ve věci odmítnutí zraněných uprchlíků.

Lidem se nelíbí, že ministerstvo odmítlo přijmout zraněné uprchlíky
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Otevřený dopis Ministerstvu vnitra České republiky

My, níže podepsaní, tímto apelujeme na Ministerstvo vnitra ČR ve věci přijetí 15 raněných a nemocných uprchlíků postižených humanitární krizí způsobenou syrskou občanskou válkou. Ministr vnitra Milan Chovanec neočekávaně odmítl těmto uprchlíkům pomoc a navzdory expertnímu posudku Úřadu vysokého komisaře OSN je označil za bezpečnostní riziko.

Čeští odborníci vybrali 15 uprchlíků, kteří pomoc potřebují nejurgentněji – lidé, kterým nejde zajistit léčbu v tamních podmínkách, děti a oběti mučení.

Fakt, že těmto lidem byla poté nečekaně odepřena pomoc, považujeme za neomluvitelný. Toto jednání je obzvláště nepochopitelné v kontextu nedávného udělení nejvyššího státního ocenění siru Nicholasi Wintonovi. Chceme se Wintonovými činy skutečně inspirovat, nikoliv je pouze oslavovat zpětně z dnešní informované a pohodlné pozice.

Na jakých základech zpochybňuje MV ČR posudek organizace, která za práci s uprchlíky získala dvě Nobelovy ceny a jak je možné, že byla celá různorodá patnáctičlenná skupina vybraná Úřadem nejvyššího komisaře OSN plošně shledána být rizikem pro český stát?

Nekonzistentní jednání zástupců České republiky nás staví do pozice jak morálních pokrytců, tak nespolehlivých partnerů. Česká republika se tímto aktem diskredituje v rámci mezinárodního společenství. Urgujeme Ministerstvo vnitra ČR k bezodkladnému jednání. Nebude-li situace řešena okamžitě, nebude totiž záhy komu pomáhat.

Petici můžete podepsat ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…