Lubomír Man: Nad čím to jásá Vít Rakušan

18.11.2021 11:10 | Komentář

„Když si komunisté balili věci z kanceláří (myšleno po letošních říjnových volbách), neměl jsem žádný sentiment,“ řekl 17. listopadu na Národní třídě předseda hnutí Starostové a nezávislí a pravděpodobně též budoucí ministr vnitra Vít Rakušan. Což jsme mu samozřejmě rádi uvěřili.

Lubomír Man: Nad čím to jásá Vít Rakušan
Foto: Archiv Lubomíra Mana
Popisek: Lubomír Man

A navíc ze všeho, co už tento pán dodneška vypustil z úst, jsme si též dokázali představit, že nejenže neměl žádný sentiment, ale že při pohledu na ze sněmovny odcházející kolegy poslance KSČM (a též ČSSD), jím lomcovala stejně divoká radost, s jakou sledoval odchod komunistických a sociálně demokratických poslanců z Reichstagu v březnu 1933 Josef Goebbels.

I on se tehdy radoval nad tím, jak tenhleten exodus rudých pomůže sjednotit německý lid, a podobně si totožnou situaci dnes u památníku listopadových událostí pochvaloval i Vít Rakušan: „V říjnových volbách se komunisté poprvé po 30 letech nedostali do Poslanecké sněmovny a v Senátu zástupce nemají...Jedna éra skončila, otevírá se nová kapitola“.

Takže VELKÉ JÁSÁNÍ A VELKÉ HURÁ. Máme už jednu vládní koalici pěti stran a jsme na nejlepší cestě ke společnosti jedné ideje, jednoho názoru, jednoho společenského hlasu a jedné linie všech mainstreamových médií. A až na konci té cesty staneme u cíle, budeme všichni uvažovat stejně, pro stejné budeme jásat i smutnit, budeme toužit po stejném a ze stejného se radovat. A co nám už pak bude záležet na tom, že podle starých vžitých názorů měla být demokracie mnohostí i rozmanitostí názorů a hledisek, a že čím širší ta mnohost a rozmanitost byla, za tím širší a bohatší byla demokracie považována.

To vše bude ovšem už nenávratně pryč, ale bude zde ta jednota lidu, nad kterou bude bdít i ministerstvo vnitra řízené Vítem Rakušanem, a bude se to dál nazývat demokracií. A to proto, aby nikoho ani nenapadlo, že to nové, jednotné a radostné zde už dvakrát či dokonce i třikrát bylo, ale od popisovaného to bylo přece jen natolik slušné, že si to na demokracii nehrálo.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…